Steg för steg

Så här går det till vid en bukplastik

Boka ditt besök
Bukplastik kvinna före

1. Konsultation och planering

På konsultationen kontrollerar kirurgen noggrant Din hälsa och bedömer vilken metod som är den lämpligast för just dig.

Beroende på vad du själv önskar och vilka förväntningar du har på resultatet. Läkaren kontrollerar dina fett depåer och hudstruktur. Du får se bilder på liknande ingrepp som vi gjort på kliniken och det finns gott om tid för dig att ställa alla frågor du har. Du får muntlig och skriftlig information och behöver du ytterligare konsultationer så ingår det.

2. Förberedelser inför en bukplastik

Du har i god tid innan operationen fått skriftlig information om de specifika förberedelserna för just bukplastik och eftersom det är en operation där man sövs med narkos är det viktigt att man kommer fastande till mottagningen.

3. Själva ingreppet

Bukplastik är en relativt stor operation men också ett vanligt kirurgiskt ingrepp. Vilken metod som är lämpligast beror helt och hållet på hur behovet är för varje enskild patient. En stor bukplastik görs när det finns buktande bukvägg, lös hud och fett över hela magen. Ett mindre ingrepp krävs om bukväggen buktar nedom naveln och ibland är det endast muskel som skall sys ihop.

4. Tiden efter en bukplastik

Beroende på ingreppets storlek kommer du antingen att kunna åka hem samma dag eller så rekommenderar vi övernattning på kliniken. Du kommer att ha en maggördel som skall bäras under två månader. Den minskar risken för svullnad och vätskeansamling.

Under de första dagarna har man ont i snittet och det kan vara svårt att ta sig upp ur sängen eller hosta. Smärtan behandlas med smärtstillande och innan du lämnar kliniken går vi igenom hur du kan göra för att minska besvären.

En viss svullnad kan förkomma kring det opererade området och som efter alla ingrepp känner man sig trött under de första dagarna efter operationen.

5. Risker och bieffekter med bukplastik

Vid samtliga operativa ingrepp finns det risker för komplikationer som infektioner och ärrbildning men det är relativt ovanligt. Några timmar efter operationen kommer personalen på kliniken att hjälpa dig upp på benen så att cirkulationen kommer igång allt för att minimera risken för blodpropp. Du kommer också att få förbyggande medicinering för att minska risken.

Under några månader kommer du att ha minskad känsel i operationsområdet men det går över när nervändarna läkt. Risken för svullnad och vätskeansamling minskas när man bär en maggördel. För resten av livet kommer du att ha ett smalt ärr på magen som efter ungefär ett år syns minimalt.

Kontakta oss gärna på Conturkliniken i Stockholm för en personlig konsultation, så berättar vi mer i detalj om hur processen går till hos oss och även prata mer om hur vi kan hjälpa just dig.

Bukplastik kvinna