Frågor och svar

Frågor om bröstkirurgi

Boka tid för bröstkirurgi
bröstförminskning genom plastikkirurgi

Här finner du alla frågor och svar angående bröstkirurgi

Hur lång tid tar en bröstförstoring?

Hur lång tid tar en bröstförstoring?

En bröstförstoring är ett kirurgiskt ingrepp som utförs under narkos. Hela operationen tar cirka en timme. Men rekommendationen är att stanna kvar i minst fyra timmar efteråt, ofta under natten. Återhämtningstiden är längre, så även om själva ingreppet går fort kommer du behöva anpassa livet och tillvaron under en längre tid framöver. Efteråt kommer du inte kunna köra bil, så att du har någon som hämtar upp dig är viktigt. Vissa saker dröjer det länge innan man kan göra som förut – att träna bröstmusklerna ska du vänta med upp till två månader.

Sedan kommer du successivt återfå din ”vanliga” kropp – men med bysten du önskat dig!

 

Innan bröstförstoringen

Bröstförstoring är en av de allra vanligaste och populäraste plastikkirurgiska operationerna. Det är inte så konstigt – brösten är starkt förknippade med kvinnligheten och att ha vackra bröst som man är nöjd med kan höja både självkänslan och livskvalitén.

Innan ingreppet är det såklart många frågor som far genom huvudet. Utöver hur lång tid det tar undrar man såklart om återhämtningsprocessen och hur hela ingreppet går till. Se gärna vår steg-för-steg-guide!

En bröstförstoring kan vara ett lämpligt ingrepp för dig som:

 • Vill ha en mer proportionerlig kropp
 • Återskapa formen på bröstet från innan graviditet, amning eller viktminskning
 • Skapa en balans mellan bröst med olika storlekar

 

Skulle du vilja genomgå en bröstförstoring? Boka en konsultation med oss!

Hur länge ska man ha stöd bh efter bröstförstoring?

Hur länge ska man ha stöd bh efter bröstförstoring?

Alla människor reagerar olika på operationer och ingrepp. Det betyder att konvalescenstiden varierar. Efter en bröstförstoring behöver man använda en speciell bh – en post op-bh. Den ska ge extra stöd utan att skava och samtidigt skydda området. Under de tre första veckorna behöver man använda stöd-bh:n dygnet runt- Efter det ska man bära den ytterligare tre veckor under dagtid – men då går det bra att sova utan den.

Läs mer om bröstförstoring

 

Efter bröstförstoringen

Utöver att du ska ha stöd-bh efter bröstförstoringen finns det en del andra aspekter att tänka på efter operationen. Man kan behöva extra stöd för kroppen i sängen, så det är bra att bunkra upp med många kuddar att placera under ryggen och knäna. Du kommer vilja ha sköna kläder som går lätt att ta av och på så tänk på att ha sådana till hands.

 • Du kommer inte kunna duscha på ett par dagar
 • Det kan vara svårt att lyfta armarna över huvudet – se till att saker i hemmet och kläder ligger närmre till hands
 • Efter operationen kommer du behöva äta smärtstillande och antibiotika
 • Brösten kan kännas större än du tänkt dig! Men du behöver inte oroa dig, det är bara svullnaden som kommer lägga sig
 • Undvik alkohol, rökning och receptfria läkemedel under de första dagarna

 

Funderar du på en bröstförstoring hos Conturkliniken? Boka en konsultation online. 

Hur går en bröstoperation till?

Hur går en bröstoperation till?

Vi på Conturkliniken erbjuder en mängd olika ingrepp och varianter av bröstoperation, som alla har olika tillvägagångssätt. Det finns vissa gemensamma nämnare kring proceduren – vad som händer efter operationen exempelvis.

 • Man får stygn som försvinner av sig själva, och även tejp som ska sitta kvar tills återbesöket
 • Det går bra att duscha, men inte att bada under de först två veckorna
 • Under ett par veckor kan man känna stickningar och känselbortfall på armen
 • Området bli svullet och du får blåmärken runt såret

 

Så går en bröstoperation till

 Förstoring

Genom ett kort snitt under bröstet eller i armhålan, skapas en ficka som ett förstorande implantat kan föras in i. Vilken storlek som passar dig bäst kommer vi fram till gemensamt när du besöker oss.  Läs mer om hur en bröstförstoring går till. 

Förstoring och lyft

Det är vanligt att man vill ha ett lyft i kombination med en förstoring. Operationens inledande sked går likadant till som en bröstförstoring, men man lägger ett något längre snitt i bröstvecket och uppåt. Det ser ut som ett liggande T upp mot vårtgården, ett så kallat ankarärr. Ett snitt läggs också runt vårtgården. Genom dess snitt kan man strama åt vävnaden och huden och fästa den vid en lämplig höjd.

Läs mer om förstoring med lyft. 

 

Förminskning

Snittet läggs här likadant som vid bröstlyft, med i tillägg sker även en reduktion av bröstvävnaden. Vid det här ingreppet kommer man uppleva en lyftande effekt.

Läs mer om förminskning. 

Är du intresserad av en bröstoperation hos oss på Conturkliniken? Varmt välkommen att boka en konsultation online!

Vad är gynekomasti?

Vad är gynekomasti?

Gynekomasti innebär att bröstkörtelvävnaden hos män eller pojkar är ökad – och har orsakat en förstoring av ett eller två bröst. Ordet kommer från grekiskans gyne = kvinna och mastos = bröst. Gynekomasti är inte alls ovanligt och kan förekomma i alla åldrar, från de tidiga tonåren. För många är det ett rent estetiskt problem och det är lätt hänt att man börjar ifrågasätta hur manlig man ser ut med förstorade bröstkörtlar. Men det är också vanligt att det leder till oro och att man grubblar över orsaken. Om du undrar hur du ska bli av med din gynekomasti kan du känna dig trygg med att vi på Conturkliniken har många års erfarenhet av ingreppet – se våra fina resultat här. 

 

Kan läkemedel ge gynekomasti?

Många undrar varför de drabbats av gynekomasti. Vanliga orsaker är:

 • Ökad fettansamling, som går under benämningen pseudogynekomasti eller lipomasti
 • Hormonell obalans mellan testosteron och östrogen i kroppen
 • Läkemedel

 Ofta går inte orsaken att skylla på en enda faktor. Det finns läkemedel som påverkas kroppen hormonella balans. Läkemedel mot prostatacancer exempelvis, men även naturläkemedel som ökar kroppens östrogen.

  

Hur blir man av med gynekomasti?

Om man lidit av gynekomasti en längre tid, kanske flera år, är kirurgi det enda alternativet. Vi på Conturkliniken erbjuder bröstförminskning för män. Vi avlägsnar fett och bröstkörtelvävnad med ett platt bröst som resultat. Behandlingsmetoderna varierar beroende på din anatomi, därför inleder vi alltid din behandling hos oss med en konsultation, som du enkelt bokar online. 

Hur länge är jag svullen efter bröstförstoring?

Hur länge är jag svullen efter bröstförstoring?

Brösten kan vara svullna ett par månader efter en bröstoperation, ibland längre.  Svullnaden avtar dock successivt och är som mest svullna under de två första veckorna.

Hur länge har man ont efter bröstförstoring?

Hur länge har man ont efter bröstförstoring?

Hur ont man får efter en bröstförstoring är individuellt. Vid en bröstförstoringsoperation får våra patienter  alltid förebyggande smärtstillande medicin under första veckan efter operation , vilket gör att det oftast inte upplevs som speciellt smärtsamt.

Ska man tejpa ärren efter bröstförstoring?

Ska man tejpa ärren efter bröstförstoring?

Ja , vi rekommenderar tejpning av operationssnitten efter operation upptill ett halv år efter din bröstförstoring. Att tejpa ärren bidrar till en mycket bättre läkningsprocess.

Får man ärr efter bröstförstoring?

Får man ärr efter bröstförstoring?

Att få ärr efter en bröstförstoring är individuellt och beror på operationsteknik och din egna läkningsförmåga.

Vid en bröstförstoring finns det olika sätt att lägga operationssnittet. Vanligast är i vecket under brösten , men kan även som en halvmåne i undre delen av bröstgården alternativt i armhålan. Snitten/ärren är oftast minimalt synliga om de ens syns.

Kan jag göra en naturlig bröstförstoring?

Kan jag göra en naturlig bröstförstoring?

Absolut kan du göra en naturlig bröstförstoring. På Conturkliniken arbetar vi efter en egen noga utarbetad metodik –  Conturmetoden. Detta innebär att Vi alltid utgår ifrån patientens naturliga förutsättningar , och utifrån dessa beslutar vad som leder till ett naturligt resultat. Tillsammans beslutas om ett bröstimplantat som ger såväl optimal form som storlek på brösten.

Vill du veta dina förutsättningar för att få en så naturlig bröstförstoring som möjligt? Kontakta då oss och boka en konsultation.

 

Bröstförstoring framför eller bakom muskeln?

Bröstförstoring framför eller bakom muskeln?

Genom att placera bröstimplantatet med övre delen bakom bröstmuskeln och med den undre delen av implantatet framför bröstmuskeln, skapar man en naturlig övergång och gör att bröstets form inte hamnar för långt ner. Du får ett snyggt dekolletage, helt enkelt.

Det kan dock finnas skäl att lägga bröstimplantatet framför muskeln istället för bakom. Ett sådant kan vara att man vill korrigera en något hängande byst (upp till 2 cms häng kan korrigeras på detta sätt), men utan att utföra ett regelrätt bröstlyft. Genom att lägga implantatet framför muskeln lyfter man bröstet ett par cm och det upplevda hänget kan då korrigeras.

Exakt hur bröstimplantaten ska placeras är alltid något som bestäms genom en noggrann konsultation av patient och läkare i samråd.

Vi pratar gärna mer om dina förutsättningar och besvarar alla dina frågor på en konsultation.

Bröstförstoring före eller efter graviditet?

Bröstförstoring före eller efter graviditet?

Funderar du över om formen på dina förstorade bröst kommer att förändras i och med en graviditet och amning?

Svaret på den frågan varierar som så mycket annat, från person till person. Allas kroppar fungerar olika och har olika förutsättningar. Forskning visar att den förändringen många upplever i sina bröst efter genomförd graviditet och amning – brösten upplevs ofta ha förlorat en del av sin spänst – inte beror på amningen i sig, utan hänger samman med själva graviditeten.

Vissa personer upplever små eller inga förändringar i bröstens utseende efter en graviditet, andra upplever större förändringar. Detta gäller även om du genomfört en bröstförstoring innan graviditeten. Om man vill vara helt säker på att få bibehålla exakt det utseende som brösten har efter genomförd bröstförstoring, så kan det vara en god idé att vänta med förstoringen tills efter graviditeten. Hur länge man är beredd att vänta, och hur man vill prioritera, är förstås helt och hållet upp till var och en.

Vill du fråga om råd? Du är alltid välkommen att vända dig till oss på Conturkliniken, vi hjälper dig gärna!

Hur ofta ska man byta bröstimplantat?

Hur ofta ska man byta bröstimplantat?

På Conturkliniken använder vi oss enbart av de ledande fabrikat av bröstimplantat som finns på marknaden idag – fabrikaten Mentor och Motiva. Sådana typer av s.k geléhallon-implantat har förutsättningar för att fungera länge i kroppen. Den vanligast anledningen till implantatbyte är att kroppen och brösten har ändrat form efter tex graviditet/amning eller vikt upp/nedgång vilket gör att det implantat man initialt valde inte passar lika bra längre.

Det viktigaste är att själv känna efter hur brösten och inläggen känns. Upplever man exempelvis förändringar eller att det ena bröstet känns hårdare än det andra eller svullnar upp, så bör man konsultera sin läkare eller klinik. Det är också viktigt att man går på de mammografikontroller som man under livet blir kallad till, man ska bara komma ihåg att meddela att man har bröstimplantat så vet dom hur man ska göra.

Vad kostar en bröstförstoring i Sverige?

Vad kostar en bröstförstoring i Sverige?

Om du väljer att utföra ingreppet utomlands får du eventuellt ett kortsiktigt billigare pris, men inte sällan kan proceduren bli dyrare i längden. Hos oss på Conturkliniken får du garanterad tillgång till uppföljning och rådgivning i flera år efter genomförd bröstoperation om så önskas.

Komplikationer efter genomförd bröstoperation är relativt ovanliga, men om det ändå skulle uppstå problem eller om du senare behöver byta implantat, är du garanterad ett förmånligt pris för att utföra ett sådant ingrepp inom 5 år från din första operation.

Här hittar du Conturklinikens guide till priser för bröstförstoring

När kan jag träna efter en bröstoperation?

Jag är en träningsgalen tjej och har beslutat mig för att göra en bröstförstoring då jag alltid haft lite komplex för mina bröst och tycker att de även blivit mindre under åren. Min fråga är helt enkelt när jag kan börja träna igen efter en bröstoperation?

Den första tiden efter en bröstoperation är det vanligt att brösten upplevs ömma och känsliga. Det är viktigt att ta hand om sina ärr och se till att röra sig i första hand på ett sådant sätt som känns bra, och som inte gör ont. Som exempel brukar det ta 4–6 veckor innan det känns helt bra att ligga på sidan eller på mage när man sover.

Man ska avstå från att lyfta tungt de första veckorna efter bröstoperationen, men oftast kan man utan problem återgå till ett fysiskt lättare arbete redan efter 1-2 veckor. Huden läker dock förhållandevis snabbt efter en bröstoperation. Efter högst 6 veckor brukar huden ha hunnit anpassa sig till den nya volymen, och då är det helt ok att börja träna igen på samma sätt som man gjort innan bröstoperationen.

Är du tveksam på vad som blir bäst för just dig och dina träningsvanor? Vi på Conturkliniken svarar gärna på dina frågor! 

Ska man söka androlog innan man söker konsultation gällande gynekomasti?

Gällande gynekomasti – kan en 18 årig kille komma direkt till dig för konsultation eller bör jag först skall söka androlog för utredning för att se så att det inte är andra bakomliggande orsaker?

Du kan komma direkt till mig. Vid behov gör man en utredning, men det är sällsynt att det behövs. I sådana fall ordnar jag så att du kommer på en sådan.

Kan jag göra kombinationsbehandlingar?

Jag funderar på att göra flera ingrepp samtidigt; har idag bröstimplantat, men vill göra om dessa samt lyft, efter 2 barn. Vill även fettsuga ridbyxlår och insida knän. Kan detta göras samtidigt? Och i så fall, blir det något reducerat pris då? Utförs det under narkos?

Dessa ingrepp bör kunna göras vid samma tillfälle, men beror lite på omfattning av såväl bröstoperationen som fettsugningen. Priset blir reducerat då en kombination av olika ingrepp görs vid samma tillfälle. I sådana här fall med flera ingrepp måste du först boka en konsultation hos oss eftersom varje individ är olika och vi vill göra det som fungerar bäst för dig. Välkommen att boka konsultation här.

Vilka bröstlyftsmetoder lämnar minst ärr?

Jag funderar på att göra ett bröstlyft, men är orolig att ärren kanske inte är värt det. Vilka bröstlyftsmetoder lämnar minst ärr?

För att få ett beständigt gott resultat så bör man göra ett s.k. ankarärr då bröstvårtan flyttas upp och överskottshud tas bort. Viktigast är att få en snygg form på bröstet utan häng. Ärren läker alltid och blir med tiden blekare och blekare. Att bara göra ett ärr kring vårtgården ger inte långsiktigt något bra resultat och bröstvårtan kan högst lyftas 3 cm.

Vad har jag att förvänta mig om jag tar bort mina bröstimplantat?

Jag har haft bröstimplantat i 9 år nu, men har tröttnat på dem och funderar på att ta bort dem. Vad kan jag förvänta mig efter att de tagits bort? Även om jag inte är jättesugen på det, får jag bättre resultat om jag går ner i storlek istället för att ta bort dem helt?

Sannolikt är din hud uttänjd av implantaten och tar man bort dem blir huden säckig. Man kan då behöva göra ett lyft av bröstvårtan. Ett annat alternativ är att byta till mindre implantat vilket jag tror är bättre, för då får du fortfarande snygga bröst. Skulle det vara så att du har stora implantat t.ex. 500 cc och vill byta till 300–350 cc då kan även detta kräva ett lyft.

Vad är tränings- och motionsrestriktionerna efter bröstförstoring?

Jag är en träningsgalen tjej och har beslutat mig för att göra en bröstförstoring då jag alltid haft lite komplex för mina bröst och tycker att de även blivit mindre under åren. Min fråga är helt enkelt vad tränings- och motionsrestriktionerna efter ingreppet är?

Efter sex veckor kan man återuppta full träningsaktivitet. Ibland får man ta det litet successivt pga kvarstående obehag, men det är inte farligt då att träna.

Vad är skillnaden på droppformade implantat och runda?

Jag är en 21-årig tjej som är väldigt petite. Jag är 153 cm lång och min byst är en ungefärlig A-kupa i storlek. Jag har bestämt mig för att skaffa mig bröstimplantat. Nu har jag för första gången hört talas om droppformade implantat, och att dessa skulle passa min lilla kropp bättre och ge ett mer naturligt resultat. Är detta något som finns i Sverige och vad är skillnaden på resultatet gentemot runda implantat? Är det något mer man ska tänka på när man överväger denna typ av implantat?

Om man inte har något häng och önskar en kraftig fyllnad uppåt, då rekommenderas runda implantat. Om man vill att brösten skall se mer naturliga ut, så rekommenderar vi på Conturkliniken anatomiska eller droppformade implantat. Även droppformade implantat finns med mer fyllning uppåt. Man bör välja välkända implantat t.ex Mentors eller Motiva. Vid en personlig konsultation som kan vara uppåt 60 minuter så kan man i lugn och ro prova ut ett lämpligt implantat. Viktigast är formen sedan storleken och sist ärrens utseende. Du har alla chanser att få ett mycket lyckat operationsresultat.

Påverkar bröstimplantat amningen?

Jag har funderat på att skaffa mig större bröst genom implantat, men är orolig hur det skulle påverka eventuell amning i framtiden när jag väljer att skaffa barn. Är det skillnad mellan olika typer av implantat. Det vill säga, innebär vissa en större risk för problem vid amning än andra?

Att skaffa sig implantat påverkar inte möjligheten att amma och det finns inga vetenskapliga belägg för att olika implantat skulle skilja sig åt. Om man samtidigt gjort en reduktionsplastik eller ett lyft kan detta negativt påverka förmågan att amma. Efter en bröstförminskningsoperation är förmågan att amma bara 30 procent beroende på att mycket bröstkörtelvävnad tagits bort.

Kommer mina bröst se större ut i och med att implantaten sjunker ned?

Jag genomförde ett bröstlyft och skaffade bröstimplantat för bara några dagar sedan. Jag tycker att resultatet överlag har varit toppen. Mina bröstvårtor är nu där de ska vara och jag har inte längre hängiga bröst. Mina bröst ser dock inte riktigt lika stora ut som jag hade hoppats på. Kommer mina bröst se större ut i och med att implantaten sjunker ned, eller skulle jag ha kört på en större storlek?

Brösten ändras mycket efter ett bröstlyft och införandet av implantat. Det vanliga är att brösten är svullna den första månaden och sitter högt upp. Bröstet sjunker sedan. Det kommer inte att öka i storlek så om du tycker att det är för litet så skulle du valt ett större implantat. Samtidigt skall du vara glad att du fått så fina bröst utan häng, så storleken kanske inte betyder så mycket. Viktigast är formen, sedan storleken, sedan ärrens utseende. Låt det gå åtminstone ett år innan du eventuellt opererar om dig. Livet är ju inte bara bröst och man ändrar sig ofta över tid med vad som är viktigt i livet.

Kan man sova på magen efter en ett bröstförstoring?

Jag lider av sömnsvårigheter och sover jämt på mage. Kommer detta att vara ett problem när ärren läkt? Och kan man ta någon form av sömnpiller eller liknande efter operation och under läkningsprocessen så att jag kan sova på rygg under den här tiden?

Efter en bröstförstoringsoperation tar det ofta 4–6 veckor innan man kan ligga på sidan eller på mage. Man kan få hjälp med sömnmedel under en första tid efter operationen. Brösten är ömma i början efter en operation så det blir automatiskt att man då inte ligger på magen och sover. Detta borde inte få dig att avstå en bröstförstorings operation med allt positivt för självkänslan en sådan operation innebär.

Kan man jämna till brösten utan implantat?

Mina bröst är ojämna och jag är beredd att genomgå kirurgi för att få dem korrigerade, men jag är inte så sugen på att skaffa implantat. Finns det några andra alternativ?

Jag skulle även vilja minska storleken på bröstvårtorna, men undrar om det blir ogjort vid en eventuell graviditet?

Om dina bröst har olika storlekar och olika form så kan vi korrigera, detta ofta via ett ärr runt bröstvårtan. Dessa ärr har en tendens att bli vidare och vidare beroende på en spänning i vävnaden. Graviditet ökar inte detta i sig, men om brösten blir stora under amning kan även vårtgårdarna bli större.

Vid stora olikheter kan ibland implantat vara den bästa lösningen. Om du med bröstvårtor menar det som står ut så är det riktigt att dessa kan bli längre efter en graviditet och amning. Det är då bättre att vänta med att operera sig till efter sista amningsperioden.

Ett alternativ till implantat är att ta eget fett och injicera i brösten i syfte att få bort ojämnheterna. Det kan dock krävas mer än en behandling med denna metod.

Kan man göra något för att minska ärren efter operation?

Jag genomgick en bröstreduktion för ett par månader sen och undrar om det finns något jag kan göra, typ smörja in för att minska ärren efter operationen?

Det tar 12 månader innan ärren är blekta. Man kan försöka att få ett bättre kosmetiskt resultat genom att stryka på s.k. siliconsalva. Det vanliga är att man har kirurgtejp på såren i sex månader och byter en gång i veckan. Detta kräver dock att man inte reagerar på tejpen. Då är det bättre att bara lufta ärren.

Kan jag rätta till min intryckta bröstvårta?

För 8 år sedan gav mig min cancer en intryckt bröstvårta. Min doktor säger att inget kan göras, men jag tycker att det låter märkligt med tanke på dagens kirurgiska möjligheter. Jag tänkte därför kolla med er specialister som kanske har lite mer koll. Går det verkligen inte att rätta till detta på något sätt? Vilka möjligheter finns? Tack på förhand!

Du bör konsultera en plastikkirurg eller en onkoplastikkirurg som finns på vissa bröstcentra, som säkerligen kan förbättra ditt tillstånd. Man kan t.ex. injicera fett i vävnaden och fylla ut ett tomrum. Det bör ske inom den offentliga sjukvården eftersom det är ett resultat av cancerbehandling.

Kan jag lyfta vikter efter att jag skaffat bröstimplantat?

För tre år sedan skaffade jag bröstimplantat och har varit supernöjd med resultatet. I våras började jag med styrketräning på gymmet och har märkt att huden spänns ut rätt bra på sidorna om brösten. Kan jag känna mig säker och trygg att lyfta vikter? Det känns som det blir mycket tryck, speciellt vid armhålorna. Det varierar lite från pass till pass.

Du har sannolikt inte så mycket egen bröstkörtelvävnad utåt sidorna. Du behöver inte vara orolig. Du kan styrketräna så mycket du vill. Implantaten eller vävnaden går inte sönder.

Kan jag korrigera mina bröst utan att skaffa implantat?

Mina bröst är ojämna och jag är beredd att genomgå kirurgi för att få dem korrigerade, men jag är inte så sugen på att skaffa implantat. Finns det några andra alternativ?

Jag skulle även vilja minska storleken på bröstvårtorna, men undrar om det blir ogjort vid en eventuell graviditet?

Om dina bröst har olika storlekar och olika form så kan vi korrigera, detta ofta via ett ärr runt bröstvårtan. Dessa ärr har en tendens att bli vidare och vidare beroende på en spänning i vävnaden. Graviditet ökar inte detta i sig, men om brösten blir stora under amning kan även vårtgårdarna bli större.

Vid stora olikheter kan ibland implantat vara den bästa lösningen. Om du med bröstvårtor menar det som står ut så är det riktigt att dessa kan bli längre efter en graviditet och amning. Det är då bättre att vänta med att operera sig till efter sista amningsperioden.

Hur riktiga kommer brösten att se ut efter en bröstrekonstruktion?

När man genomgår en bröstrekonstruktion, hur riktiga kommer brösten att se ut efteråt? Kommer det att se väldigt onaturligt ut? Vad beror resultatet på?

Det är en mycket komplicerad fråga, därför att den är så mångfasetterad. Om man gör operationen i samband med canceroperationen kan kirurgen ibland spara bröstvårtan vilket ger ett mer naturligt slutresultat. Om du redan är opererad med borttagande av bröstet så måste ett nytt bröst skapas ofta med hjälp av en s.k. expanderprotes som är som en ballong och som successivt fylls på med vätska, en saltlösning. Den måste sedan bytas ut mot ett permanent implantat och ofta måste man för symmetrin skull även operera det friska bröstet, och ofta göra någon form av lyft eller bröstförminskning. Det är således flera operationer man måste genomgå och helt naturligt kan bröstet aldrig bli. Väldig få vågar t.ex. visa sig nakna på offentliga badinriktningar. Samtidigt att inte ha något bröst kan vara ett ännu större trauma. Brösten kommer således att se ganska naturliga ut, men ej perfekta.

Hur länge bör man vänta innan man blir gravid efter en bröstoperation?

Hur länge bör man vänta innan man blir gravid efter en bröstoperation?

Det finns ingen gräns. Man kan bli gravid direkt. Efter 3 månader har brösten i stort sätt fått sin slutgiltiga form. Efter en graviditet så bör man vänta tills man slutat amma.

Hur lång tid tar det innan implantatet blir dåligt och måste bytas ut?

Jag undrar om varaktigheten på bröstimplantat. Om jag gör en bröstförstoring, hur lång tid tar det innan implantatet blir dåligt och måste bytas ut? Eller är det så att de håller för evigt, och bara behövs bytas ut för att mitt bröst ändrar utseende över tid och på grund av ålder?

Det är riktigt att implantaten sannolikt håller livet ut, åtminstone de med god kvalitet. Vilka de är, är svårt att vetenskapligt belägga. Olika kliniker använder olika implantat. Vi på Conturkliniken använder Mentors eller Motiva implantat. Uppföljningstiden hittills är 25 år och inget tyder på att implantaten försvagas över tiden.

Hur länge håller bröstimplantat?

Hur länge håller bröstimplantat? Jag har haft mina i 13 år nu, och nyligen har jag upptäckt ett utslag under det ena bröstet. En doktor berättade för mig att jag behöver byta implantaten var tionde år medan en annan har sagt att man aldrig behöver byta ut dem. Kan ni reda ut detta åt mig?

Bröstimplantat håller olika länge beroende på vad du har för implantat. Koksaltimplantat behöver som regel bytas ut efter 5–15 år beroende på att vätska, koksalt, läckt ut eller att de gått sönder. S.k. geléhallon-implantat, Cohesive Gel på fackspråk, behöver sannolikt ej bytas ut. Det föreligger 20 års erfarenhet av dem och de påverkas ej med tiden. Ingen vet dock hur det är om 40 år. Rent praktiskt är det så att om brösten känns bra då är sannolikt implantaten hela och behöver inte bytas ut. Vid besvär t.ex ett hårt bröst, är situationen annorlunda och tillståndet måste diskuteras med ansvarig klinik och läkare.

Hur kan jag förbereda mig inför en bröstoperation?

Påverkar exempelvis p-piller en operation? Är det några tester som man utför innan?

Är man frisk så är det inget som påverkar operationen. Man behöver inte genomgå några tester innan. I andra sammanhang vid t.ex. långvariga operationer ökar risken för blodpropp något om man äter p-piller.

Går det att undvika bröstcancer genom att byta ut brösten mot implantat?

Angelina Jolie gick nyligen ut i pressen och berättade att hon var bärare på BRCA1-genen, och läkare sa att hon hade 87 % chans att få bröstcancer, och att hon hade opererat bort båda brösten. Hur vet man om man är bärare på samma gen, går det att testa? Vad kostar det i så fall? Och går det att undvika bröstcancer helt genom att byta ut dem mot implantat?

Vem som helst får inte testa sig. Det kräver att man från läkarhåll misstänker att man kan ha en gen som kan ge bröstcancer. Om ens mamma var under 40 år då hon fick bröstcancer blir man testad, eller att två släktingar t.e.x moster och mamma fick detta innan de blev 50 år eller att tre närstående tex mamma, mormor och en moster har fått bröstcancer oberoende av ålder.

På speciella ärftlighetsmottagningar utförs sedan testerna av specialutbildade läkare. Om man då rekommenderas att ta bort brösten erbjuds man en rekonstruktion av brösten ofta med ett implantat och efter med bibehållen bröstvårta för att det kosmetiska resultatet skal bli så bra som möjligt. Kostnaden är vanlig landstingsersättning.

Försvårar bröstimplantat för mammografin?

Jag undrar hur det fungerar med bröstimplantat och mammografi; försvårar det kontrollerna i någon grad som man bör oroa sig för?

Det försvårar inte mammografiundersökningen. Man måste dock uppge att man har implantat eftersom undersökningstekniken är lite annorlunda. Möjligen är det litet svårare att få bra mammografibilder av bröstkörtelvävnaden längst in mot bröstkorgen men den invändningen finns även när man inte har implantat. Ofta kombinerar men mammografiundersökningen med ultraljud om man har implantat. Det är således inget man behöver oroa sig för.

Finns det risk för att brösten kommer att kännas hårda och onaturliga om en skaffar bröstimplantat?

Jag har en bild och en oro över att om man skaffar bröstimplantat så kommer brösten kännas hårda och väldigt onaturliga. Finns det någon risk för det?

Brösten blir lite fastare om man har bröstimplantat men med tiden, dvs efter 6-12 månader, brukar de bli helt mjuka och kännas helt naturliga. Teoretiskt kan man även få en s.k. kapselkontrakturbildning, dvs att bröstet blir hårt. Detta måste opereras om och kanske behöver implantatet bytas ut. De flesta kliniker har en försäkring för detta eller opererar om dig för en ringa kostnad.

Finns det någon tumregel eller tips för att välja storlek på bröstimplantat så att det ser naturligt ut?

Jag har varit sugen på bröstimplantat ett bra tag nu, men jag är lite orolig att en bröstförstoring kommer att ger mig ett väldigt ”bystigt utseende” (mina vänner kallar det för utvikningslooken), så jag försöker nu lista ut vilken storlek som skulle passa mig bäst så att jag kan undvika detta. Finns det någon tumregel eller tips för att välja storlek på bröstimplantat så att det ser naturligt ut? Vad finns det för storlekar att välja på?

Du behöver inte vara orolig för att dina bröst skall se för bystiga ut. Det finns anatomiska eller droppformade implantat som de även kallas för som gör att brösten ser naturliga ut. Runda implantat ger ett mer bystigt utseende med mer fyllnad uppåt. Det finns storlekar från 100 cc till 500 cc så det går alltid att hitta en lämplig storlek. Det enklaste sättet är att tänka i kupstorlekar Har Du t.ex. 75 A och önskar 75 C då är cirka 300 cc kanske en bra storlek. Detta måste utprovas individuellt i samband med läkarkonsultations besöket. Vill du göra en bröstförstoring så gör det. Tveka inte. Med rätt implantat typ och storlek så kommer du bli jättenöjd.

Finns det bra implantat som inte känns för fasta och ger det där klotrunda utseendet?

Finns det bra implantat som inte känns för fasta och ger det där klotrunda utseendet? Jag skulle vilja genomföra en bröstförstoring, utan att det syns att jag har implantat, och att det ska kännas som att det är mina egna bröst.

Det finns implantat som kallas anatomiska eller droppformade i olika storlekar och former. Det går alltid att hitta ett lämpligt implantat som ger brösten ett naturligt utseende. Vi använder Mentor och Motiva på Conturkliniken. Vid en konsultation ges möjlighet att känna på implantaten.

Får man alltid ett silikonimplantat efter rekonstruktion pga bröstcancer?

Jag har en fråga rörande rekonstruktion av bröst efter att man kirurgiskt har fått ta bort dem på grund av cancer. Får man alltid ett silikonimplantat då eller finns det andra alternativ för att rekonstruera brösten på? Hur går man i sådana fall tillväga?

I princip får man först en s.k. expanderprotes som är som en ballong och som man successivt fyller på med koksalt till önskad volym. Därefter byts implantatet ut mot ett silikonimplantat. I undantagsfall kan man erbjuda en rekonstruktion med kroppsegen vävnad, vanligtvis från buken. Om man är en lämplig patient för detta får man diskutera med plastikkirurgen. Detta kräver mikrokirurgisk teknik och inte alla plastikkirurgiska kliniker har detta. Även en rekonstruktion med eget fett kan vara ett alternativ.

Är det okej att göra en rekonstruktion samtidigt som mastektomin?

Min onkolog har rekommenderat mig en mastektomi efter att jag fått diagnosen bröstcancer. Jag kommer att genomgå operationen, men han har sagt att jag även kan få rekonstruktiv kirurgi på bröstet samtidigt. Det oroar mig dock lite då det känns som att bröstet borde ges tid att läka och se till att allt är okej först, men min läkare verkar inte tycka att det är något problem. 
Är det okej att göra en rekonstruktion samtidigt som mastektomin, eller finns det fördelar med att vänta?

Fördelen med att göra rekonstruktionen direkt är att man då har mer hud att använda vid rekonstruktionen än om man gör det senare då patienten har varit helt platt. Ibland kan man även spara bröstvårtan om den är tumörfri men det kräver litet specialkunskaper av kirurgen. Någon fördel att vänta föreligger ej men pga resursbrist i stora delar av landet så blir endast 6 % av patienterna rekonstruerade direkt.

Är det försent att operera in implantat 10 år efter en mastektomi?

Jag genomgick en dubbel mastektomi för 10 år sedan, och nu ångrar jag att jag inte tog implantat. Är det försent att göra det nu? Tack på förhand!

Det är aldrig för sent under förutsättning att Du är relativt frisk och inte alltför överviktig. Gör man en bröstrekonstruktion sent och t.ex. erhållit strålbehandling så är inte alltid implantat förstahandsmetoden. Du får diskutera rekonstruktionsmetod med din plastikkirurg. Det finns många alternativ nuförtiden.

Är det bättre att lägga bröstimplantaten framför än delvis bakom bröstmuskeln?

Jag har förstått att man kan lägga bröstimplantaten framför eller delvis bakom bröstmuskeln. Vad är fördelarna med respektive metod och har man som patient något val eller är det ett beslut som tas av läkaren?

I 95 % läggs implantaten delvis bakom den stora bröstmuskeln vilket innebär att i övre delen av bröstet täcks implantatet av muskeln men i nedre delen av bröstkörteln för att implantatet skall fylla ut ordentligt nedåt och inte hamna för högt. Skälet är att man får ett snyggt decolletage utan att man ser kanten på implantaten. Vidare minskar risken för rotation av implantaten eftersom det yttre vävnadstrycket blir större. Den enda nackdelen är att implantaten blir något tilltryckta och brösten därmed plattare i jämförelse med om implantaten läggs framför muskeln.

Om man har ett litet häng dvs. upp till 2 cm, kan man genom att lägga implantaten framför muskeln undvika ett lyft med ett s.k. ankarärr, genom att bröstet blir rundare och lyfter bröstvårtan ett par cm. Även de som tävlar i body building kan behöva ha implantaten framför muskeln för att det inte skall ändra läge när man spänner bröstmuskeln. Vid konsultationen diskuterar man dessa aspekter och beslutet sker alltid i samförstånd med en välinformerad patient.

  Vill du veta mer?

  Kontakta oss på telefon: 08 – 503 858 00 eller via e-post nedan.