Frågor och svar

Frågor om näsplastik

Boka konsultation för näsplastik
förberedelse inför näsplastik

Här finner du alla frågor och svar angående näsplastik

Hur länge ska man tejpa näsan efter en näsoperation?

Hur länge ska man tejpa näsan efter en näsoperation?

Många känner till att man måste tejpa näsan en tid efter genomgången näsplastik. Direkt efter ingreppet gipsas näsan – ett gips som måste sitta kvar i omkring två veckor. Det är efter att gipset har avlägsnats som man behöver ha en tejpbit fastspänd över nästippen. Din läkare kommer instruera dig kring hur du bär dig åt. Orsaken till tejpen är att förhindra svullnad men också att stadga upp den nyopererade näsan. Efter 3 – 4 veckor går det bra att sluta tejpa dagtid, och gå över till att enbart göra det under natten.

 

Tejpa näsan efter näsplastik – och få ett perfekt resultat

Näsoperationen utförs i narkos, oftast med en öppen teknik. Det gör att du kan få ett ärr precis under näsan – medan resten av ärren finns inne i näsan.

Ska näsan bli smalare så knäcker man näsbenet, och ibland ska även brosket filas till. Gipset du får ska sitta kvar i upp till två veckor. Inuti näsan får du två proppar som du kan ta bort efter ett par dagar. Konvalescenstiden ligger på omkring två veckor. Men först efter 1 år kommer man kunna se det slutgiltiga resultatet. Läs mer om hur operationen går till i vår smidiga steg-för-steg-guide.

En del tycker att klistret från tejpen är svårt att få bort utan att skada huden. Det finns en del tips man kan ta till för att enklare tvätta bort det:

  • Använd lite matolja för att tvätta bort det, fettet löser upp klistret
  • Eller använd en mild ansiktsskrubb – gärna i kombination med lite ansiktsvatten

 

Vill du operera näsan? Boka en konsultation med oss!

Varför är jag täppt i näsan efter näsoperation?

Varför är jag täppt i näsan efter näsoperation?

Man kan uppleva att man blir täppt i näsan efter en näsoperation. Detta beror på att efter en näsoperation är näsans slemhinna svullen i början , vilket är orsaken till att näsan kan kännas täppt de första veckorna efter operationen.

Har du fler frågor är du varmt välkommen att kontakta oss.

Kan jag operera bara nästippen?

Kan jag operera bara nästippen?

Ja, det går alldeles utmärkt att bara operera nästippen, en så kallad nästippsplastik.

Du är varmt välkommen till oss för en konsultation, där vi kan titta på din näsa och ge dig en exakt prisuppgift.

 

Kan man fixa näsan utan operation?

Kan man fixa näsan utan operation?

Du kan fixa näsan utan operation med hjälp av fillers. Fillers kan användas för att åstadkomma mindre formförändringar av näsan, men är du ute efter större förändringar av näsan är näsplastik bästa alternativet.

Du är varmt välkommen till oss för en konsultation, där vi kan titta på din näsa och se om vi kan åtgärda det du önskar med fillers.

 

Hur mycket kostar en näsoperation?

Hur mycket kostar en näsoperation?

Hur mycket en näsoperation kostar beror på vad du önskar genomföra för typ av operation, om det endast är nästippen som skall åtgärdas eller om det gäller en  näsplastik där formen på hela näsan skall ändras, en sk total näsplastik. En annan faktor som påverkar priset är om det är en så kallas sekundär näsplastik , dvs att näsan redan opererats tidigare, vilket kan vara ett mer komplicerat ingrepp och är mer kostsamt.

Vad en näsoperation kommer att kosta dig får du reda på exakt i samband med konsultationen (Boka konsultation här), men du kan även se cirka-priser i vår prislista för alla näsoperationer.

Vad kostar det att ta bort silikonimplantat i näsan?

Jag har en undring kring min näsa. Jag har gjort en näsoperation med näsimplantat i Thailand. Jag funderar på att ta ut den, vad kommer det att kosta?

Det är över mejl omöjligt att svara på. Jag föreslår att du kommer på ett mottagningsbesök, där du kan få en rättvisande prisuppgift och vi kan också se vad som behöver göras, om något, istället för det implantatet. Det finns många frågor: Hur länge har du haft det? Har du gjort andra operationer på näsan i samband med att de satte in detta? Välkommen och boka konsultation.

Opererar ni asiatiska näsor?

Jag har en väldigt stor nästipp och skulle vilja göra den smalare och även dra in näsvingarna om det är möjligt. Har också en liten bula på näsryggen.

Vi har erfarenhet av att operera asiatiska näsor. För att bedöma om en operation är lämplig och vad vi ska göra, så är det bäst om du kommer på en konsultation.

Kan sångrösten ändras om man opererar näsan?

Jag sjunger och undrar om min röst skulle ändras om jag opererar näsan?

Nej, det är inte sannolikt, men det finns alltid en liten risk att klanglådan förändras när man operera näsan. Vi brukar alltid noggrant informera patienter, som är mycket beroende av sin röst, om detta. Risken är dock mycket liten.

Kan ni operera så att näsan ser ut som Kim Kardashians näsa?

Jag undrar om det är möjligt att få sin näsa opererad som en kändis rent utseendemässigt, exempelvis Kim Kardashian eller Irina Shayk? Min näsa är inte speciellt snygg och jag vill ha en näsa likt deras.

Det är omöjligt att svara på utan att jag träffat dig eller sett din näsa. Jag vet ju inte hur näsan ser ut. Det är helt beroende av de förutsättningar du har, men en bra idé är att ta med sig bilder där jag kan se vilken näsa du önskar ha. Jag tycker du ska komma på en konsultation, så kommer du få ett korrekt svar.

Kan man operera en bruten näsa?

Om man har en bruten näsa, kan man fortfarande komma till er och söka hjälp för en operation? Dessutom vill jag gärna veta hur patienterna känner sig efter genomförd operation?

Ja, det kan man. I varje fall är det viktigt att titta på näsan och bedöma förutsättningarna. Ta gärna med bilder från tiden före skadan också.

Kan man göra något åt en för bred, lång och spetsig näsa?

Jag har länge tänkt på att göra något åt näsan. Tycker den är för bred, lång och spetsig. Eftersom jag bor en bit ifrån er så skickar jag två bilder för att få bedömda om något överhuvudtaget kan göras åt den. Är det så att något möjligtvis kan göras, så vill jag komma på en konsultation.

Ja, av det jag sett på bilderna, så går det tveklöst att ändra. Man kan sänka näsryggen, förändra tippens utseende och läge, liksom sänka den. För att kunna ge dig full information måste vi dock ses även om resan är lång. Välkommen att boka konsultation!

Kan man genomföra en näsoperation om man har epilepsi?

Jag är 20 år gammal. Jag vill göra en näsoperation inom ett år och har hört goda rekommendationer om er klinik. Jag vet precis hur min näsa skulle kunna se ut och vet inte om det innebär ”hel korrigering” men det skulle jag kanske tro. Jag har också epilepsi, men har inte haft något anfall på fem år och går på vanlig dos. Hur påverkar detta en operation?

Epilepsi är inget hinder för operation, men det är dock narkosläkaren som från fall till fall beslutar om detta. Boka en tid för konsultation så reder vi ut det är samtidigt! Normalt sett går det bra för de som har epilepsi.

Kan kortison påskynda läkningsprocessen av en näsoperation?

Jag opererade min näsa för 11 månader sedan (i Thailand), där jag gjorde en nästippsplastik. Jag ville ändra formen från uppåt-näsa till en rak näsa. Min näsa var precis som jag ville att den skulle se ut, direkt efter operationen, men efter att han tog bort tejpen, 5 dagar efteråt, så var den betydligt större än innan jag opererade mig. Och den blev ännu större upp till 3 veckor efter. 
Jag ska också nämna att jag då åt en medicin som heter Roacutan, som enligt min hudläkare inte skulle påverka läkningsprocessen.

Jag läste nyligen information på en amerikansk plastikforumssida att den medicinen kan fördröja läkningsprocessen och ibland även bidra till ärrbildning. Man bör därför vänta med operation minst 6 månader efter avslutad behandling. Det gör mig naturligtvis ledsen att få reda på det här 11 månader efter min operation. Nu är den fortfarande större än innan operationen. Det buktar ut alltför mycket vid övergången från näsbenet till tippen och är väldigt oproportionerlig. I början klämde jag på näsan, vilket jag slutade med för flera månader sedan, men då kunde jag forma den till en helt rak profil. Jag kan forma den till nästan samma form som den hade direkt efter operationen om jag trycker på den i 1–2 minuter. 

Jag har läst att man vid sådana här fall kan påskynda läkningsprocessen genom att få en kortisonspruta. Hur mycket kostar en sådan spruta hos er? Kan man boka in en konsultationstid, gärna hos Dr. Rylander?

Tack för din fråga. Det är ett svårt fall att yttra sig. En del kan få fibros och ärrbildning ett år efter operation. Det stämmer att man inte ska operera sig när man står på roacutan. Jag behandlar som regel inte patienter med kortison, som jag inte opererat själv, men det här blir förstås ett problem om man opererat sig i Thailand, då det är svårt att åka dit. Du är alltid välkommen på en konsultation.

Kan jag operera flera olika problem med näsan på samma gång?

Jag har ett problem i näsan jag har snett i båda nässkiljeväggarna jag har svårt och andas och jag har också lite snett på utsidan. Kan man operera allt på en gång, eller måste det göras vid två tillfällen?

Det är bäst, enklast och billigast är att åtgärda alla problem vid ett tillfälle. Välkommen att boka konsultation, om du vill ha mer information.

Kan jag göra näsplastik på en näsa som fått en buckla och blivit sned pga en olycka?

Jag är 16 år och har varit med en bussolycka och sen dess har min näsa fått en buckla på näsryggen och blivit väldigt ful och sned. Jag har varit i kontakt med en kirurg från Linköping som heter Christofer Grimås, som sa att jag skulle ta kontakt med dig. Jag undrar om jag kan få göra en näsplastik?

Ja, men då måste du har med dig vårdnadshavare. Ta även gärna med dig journal från tidigare bedömning av näsan/operationsberättelse samt foto taget före olyckan.

Kan en Kenacort-spruta lösa upp broskbildning på en opererad näsa?

För tre år sedan opererade jag min näsa hos annan klinik och under dessa år har jag fått lite broskbildning. Av en person som är verksam inom plastikkirurgiområdet har jag fått rådet att använda mig av en Kenacort-spruta för att lösa upp brosken. Jag undrar härmed om detta är något ni kan hjälpa mig med och även tala om priset (eller i vart fall ett estimat) för sådan behandling?

Tack för din fråga. Som regel använder man Kenacort-spruta endast på patienter som man själv behandlat och i någorlunda nära anslutning till operation. Det hjälper inte på brosk, men väl på ärrvävnad. Jag föreslår att du kontaktar den doktor som opererade dig om det är möjligt. I annat fall får du höra av dig igen. Kortison hjälper inte om det är brosk.

Hur tar ni ställning till operationer som utförs ur ett rekonstruktivt syfte?

Jag undrar hur operationskliniker tar ställning till klienter som anser att operationen är mer av ett rekonstruktivt syfte, snarare än estetiskt syfte. Jag har problemet med att min näsa är så stor att tippen och ”ryggen” irriterar delar av min syn. Sedan undrar jag om intresset för att göra en skönhetsoperation försvinner litegrann om det är en rekonstruktiv operation.

Sådana patienter inte ovanligt alls! Det kan vara operation av näsan efter skada eller av nässkiljeväggen p.g.a nästäppa eller annan rekonstruktion. Det är ingen skillnad på hur jag ser patienten. Välkommen att boka tid för konsultation om du vill!

    Vill du veta mer?

    Kontakta oss på telefon: 08 – 503 858 00 eller via e-post nedan.