Frågor och svar

Operation

Boka ditt besök direkt online
interiör på conturkliniken med medarbetare i bakgrunden

Här finner du alla frågor och svar angående Operation

Hur lång tid tar en bröstförstoring?

Snabbvy Läs mer

Hur lång tid tar en bröstförstoring?

En bröstförstoring är ett kirurgiskt ingrepp som utförs under narkos. Hela operationen tar cirka en timme. Men rekommendationen är att stanna kvar i minst fyra timmar efteråt, ofta under natten. Återhämtningstiden är längre, så även om själva ingreppet går fort kommer du behöva anpassa livet och tillvaron under en längre tid framöver. Efteråt kommer du inte kunna köra bil, så att du har någon som hämtar upp dig är viktigt. Vissa saker dröjer det länge innan man kan göra som förut – att träna bröstmusklerna ska du vänta med upp till två månader.

Sedan kommer du successivt återfå din ”vanliga” kropp – men med bysten du önskat dig!

 

Innan bröstförstoringen

Bröstförstoring är en av de allra vanligaste och populäraste plastikkirurgiska operationerna. Det är inte så konstigt – brösten är starkt förknippade med kvinnligheten och att ha vackra bröst som man är nöjd med kan höja både självkänslan och livskvalitén.

Innan ingreppet är det såklart många frågor som far genom huvudet. Utöver hur lång tid det tar undrar man såklart om återhämtningsprocessen och hur hela ingreppet går till. Se gärna vår steg-för-steg-guide!

En bröstförstoring kan vara ett lämpligt ingrepp för dig som:

 • Vill ha en mer proportionerlig kropp
 • Återskapa formen på bröstet från innan graviditet, amning eller viktminskning
 • Skapa en balans mellan bröst med olika storlekar

 

Skulle du vilja genomgå en bröstförstoring? Boka en konsultation med oss!

Hur länge ska man ha stöd bh efter bröstförstoring?

Snabbvy Läs mer

Hur länge ska man ha stöd bh efter bröstförstoring?

Alla människor reagerar olika på operationer och ingrepp. Det betyder att konvalescenstiden varierar. Efter en bröstförstoring behöver man använda en speciell bh – en post op-bh. Den ska ge extra stöd utan att skava och samtidigt skydda området. Under de tre första veckorna behöver man använda stöd-bh:n dygnet runt- Efter det ska man bära den ytterligare tre veckor under dagtid – men då går det bra att sova utan den.

Läs mer om bröstförstoring

 

Efter bröstförstoringen

Utöver att du ska ha stöd-bh efter bröstförstoringen finns det en del andra aspekter att tänka på efter operationen. Man kan behöva extra stöd för kroppen i sängen, så det är bra att bunkra upp med många kuddar att placera under ryggen och knäna. Du kommer vilja ha sköna kläder som går lätt att ta av och på så tänk på att ha sådana till hands.

 • Du kommer inte kunna duscha på ett par dagar
 • Det kan vara svårt att lyfta armarna över huvudet – se till att saker i hemmet och kläder ligger närmre till hands
 • Efter operationen kommer du behöva äta smärtstillande och antibiotika
 • Brösten kan kännas större än du tänkt dig! Men du behöver inte oroa dig, det är bara svullnaden som kommer lägga sig
 • Undvik alkohol, rökning och receptfria läkemedel under de första dagarna

 

Funderar du på en bröstförstoring hos Conturkliniken? Boka en konsultation online. 

Hur går en bröstoperation till?

Snabbvy Läs mer

Hur går en bröstoperation till?

Vi på Conturkliniken erbjuder en mängd olika ingrepp och varianter av bröstoperation, som alla har olika tillvägagångssätt. Det finns vissa gemensamma nämnare kring proceduren – vad som händer efter operationen exempelvis.

 • Man får stygn som försvinner av sig själva, och även tejp som ska sitta kvar tills återbesöket
 • Det går bra att duscha, men inte att bada under de först två veckorna
 • Under ett par veckor kan man känna stickningar och känselbortfall på armen
 • Området bli svullet och du får blåmärken runt såret

 

Så går en bröstoperation till

 Förstoring

Genom ett kort snitt under bröstet eller i armhålan, skapas en ficka som ett förstorande implantat kan föras in i. Vilken storlek som passar dig bäst kommer vi fram till gemensamt när du besöker oss.  Läs mer om hur en bröstförstoring går till. 

Förstoring och lyft

Det är vanligt att man vill ha ett lyft i kombination med en förstoring. Operationens inledande sked går likadant till som en bröstförstoring, men man lägger ett något längre snitt i bröstvecket och uppåt. Det ser ut som ett liggande T upp mot vårtgården, ett så kallat ankarärr. Ett snitt läggs också runt vårtgården. Genom dess snitt kan man strama åt vävnaden och huden och fästa den vid en lämplig höjd.

Läs mer om förstoring med lyft. 

 

Förminskning

Snittet läggs här likadant som vid bröstlyft, med i tillägg sker även en reduktion av bröstvävnaden. Vid det här ingreppet kommer man uppleva en lyftande effekt.

Läs mer om förminskning. 

Är du intresserad av en bröstoperation hos oss på Conturkliniken? Varmt välkommen att boka en konsultation online!

Varför ska man ha gördel efter bukplastik?

Snabbvy Läs mer

Varför ska man ha gördel efter bukplastik?

Om du funderar på bukplastik så kanske du har hört att man får bära en gördel efteråt. Och mycket riktigt – redan när du vaknar ur narkosen kommer du märka att du har fått på dig en gördel runt magen. Det är viktigt att du inte tar bort gördeln, för under den sitter bred tejp som håller ihop operationssåret. De enda gångerna den kan tas bort är när man ska lägga om såret med ny tejp. Gördelns funktion är att förhindra kroppen från att bilda vätska mellan hud och bukmuskler. Bildas vätskan behöver man dränera för att vävnaden ska kunna läka.

Hur länge behöver gördeln sitta kvar? Det är helt individuellt. Tejpen tas bort efter en vecka, men när du kan ta bort gördeln kommer du och kirurgen prata om vid ditt återbesök.

En post-operationsgördel ger också en viss smärtlindring och gör att du snabbare kommer tillbaka till full rörlighet.

Se pris på bukplastik här. 

 

Tänk på det här efter bukplastik

Efter att du gått igenom en bukplastikoperation behöver du stanna kvar över natten. Du kommer behöva vara sjukskriven i minst en vecka – du kommer ha svårt att stå upprätt under den här tiden. Konvalescenstiden avgörs av vilken typ av arbete du har. I början kommer ärret vara rött, men det bleknar under det första året.

Resultatet efter bukplastiken är att din bukvägg blir stadigare, och magen slutar bukta ut. Överskottsfett och huden på magen är avlägsnat.

Efter operationen:

 • Får du blodförtunnande sprutor
 • Kommer du att bära en gördel efter bukplastiken, i omkring sex veckor.
 • Ska du tänka på att röra dig, men utan att bli svettig. Att ligga stilla är inte bra
 • Efter två dagar går det bra att duscha
 • Undvik alkohol under den första veckan
 • Rökning försvårar läkeprocessen, så avstå från det under de först veckorna – eller sluta helt

Är du intresserad av bukplastik? Boka konsultation hos Conturkliniken. 

Vad är bukplastik?

Snabbvy Läs mer

Vad är bukplastik?

Bukplastik är en mycket populär och vanligt förekommande plastikkirurgisk operation. Syftet med operationen är att avlägsna överskottshud på buken, men också att strama upp muskulaturen. Att man får överskottshud på magen är vanligt efter:

 • Graviditet där bukmusklerna blivit uttänjda och framåtbuktande
 • Viktnedgång efter övervikt

Conturkliniken erbjuder bukplastik, läs mer om ingreppet här.  

Det är möjligt att genomföra en fettsugning i kombination med bukplastiken, men erfarenhet har visat att resultatet blir bättre om man väntar en tid mellan dessa båda ingrepp.

 

Är bukplastik farligt?

Vid en stor operation som bukplastik finns alltid risker. Personer som varit väldigt överviktiga har ofta en ökad tendens att blöda. Vi på Conturkliniken är såklart medvetna om de risker som finns vid ingrepp, och har också väl utarbetade strategier för att förebygga dem. Inför en operation ges en dos antibiotika, och efteråt ges blodförtunnande.

  

Vad är tummy tuck?

Har du sökt efter information om bukplastik och får upp uttrycket ”tummy tuck” i stället? Tummy tuck är samma sak som bukplastik, men är ett uttryck som används i engelskspråkiga länder, och som nått Sverige genom exempelvis populärkultur.

  

Hur går bukplastik till?

Innan operationen måste patienten avstå från blodförtunnande läkemedel och smärtstillande läkemedel. Själva ingreppet tar cirka 2-3 timmar och utförs i narkos. Genom ett snitt vid den lägre delen av buken kan kirurgen avlägsna hud och fett från muskulaturen. Läs mer om hur operationen i vår steg-för-steg guide!  

Vi på Conturkliniken erbjuder bukplastik. Vi inleder alltid med en konsultation där vi går igenom ingreppet, dina önskemål och hur vi bäst kan hjälpa dig. Boka en konsultation här. 

Vad är gynekomasti?

Snabbvy Läs mer

Vad är gynekomasti?

Gynekomasti innebär att bröstkörtelvävnaden hos män eller pojkar är ökad – och har orsakat en förstoring av ett eller två bröst. Ordet kommer från grekiskans gyne = kvinna och mastos = bröst. Gynekomasti är inte alls ovanligt och kan förekomma i alla åldrar, från de tidiga tonåren. För många är det ett rent estetiskt problem och det är lätt hänt att man börjar ifrågasätta hur manlig man ser ut med förstorade bröstkörtlar. Men det är också vanligt att det leder till oro och att man grubblar över orsaken. Om du undrar hur du ska bli av med din gynekomasti kan du känna dig trygg med att vi på Conturkliniken har många års erfarenhet av ingreppet – se våra fina resultat här. 

 

Kan läkemedel ge gynekomasti?

Många undrar varför de drabbats av gynekomasti. Vanliga orsaker är:

 • Ökad fettansamling, som går under benämningen pseudogynekomasti eller lipomasti
 • Hormonell obalans mellan testosteron och östrogen i kroppen
 • Läkemedel

 Ofta går inte orsaken att skylla på en enda faktor. Det finns läkemedel som påverkas kroppen hormonella balans. Läkemedel mot prostatacancer exempelvis, men även naturläkemedel som ökar kroppens östrogen.

  

Hur blir man av med gynekomasti?

Om man lidit av gynekomasti en längre tid, kanske flera år, är kirurgi det enda alternativet. Vi på Conturkliniken erbjuder bröstförminskning för män. Vi avlägsnar fett och bröstkörtelvävnad med ett platt bröst som resultat. Behandlingsmetoderna varierar beroende på din anatomi, därför inleder vi alltid din behandling hos oss med en konsultation, som du enkelt bokar online. 

Vad är plastikkirurgi?

Snabbvy Läs mer

Ordet plastikkirurgi syftar inte på ”plast” som i något oäkta eller syntetiskt, utan kommer från grekiskans plastikos, som betyder forma eller skapa.

Rekonstruktiv plastikkirurgi utförs ofta inom den offentliga sektorn, medan estetiska ingrepp främst görs i privat regi. Men ofta är gränserna mellan dessa båda inriktningar flytande, och det är svårt att säga var den går. Av de cirka 25 000 plastikkirurgiska ingrepp som görs i Sverige årligen är ungefär 85 % utförda på kvinnor och 15 % på män. Idag är det mycket mer accepterat än tidigare att genomgå den här typen av ingrepp, både för män och kvinnor.

 

Rekonstruktiv plastikkirurgi

Redan under det tidiga 1900-talet utvecklades en rekonstruktiv plastikkirurgi, som sedan fick ett stort genombrott i och med nya tekniska landvinningar som kunde användas för att hjälpa offer från andra världskriget. Främst handlade det om brittiska stridspiloter som fått svåra brännskador.  Rekonstruktiv plastikkirurgi går då som nu ut på att åtgärda eller maskera medfödda eller förvärvade defekter hos patienten. Men det handlar inte bara om utseendemässiga fel utan även om rent funktionella. En faktor som drev utvecklingen framåt var återskapande kirurgi på barn med gomspalt och liknande tillstånd.

Det är vanligt med rekonstruktionskirurgi vid:

 •   Missbildningar
 •   Brännskador
 •   Tumörer
 •   Könskorrigering

 

Estetisk plastikkirurgi

Till skillnad från rekonstruktionskirurgiska ingrepp, som går ut på att behandla skador och missbildningar, handlar estetisk plastikkirurgi om att förändra utseendet av skönhetsmässiga orsaker. Att förhindra det naturliga åldrandet är ett vanligt skäl, eller att förbättra något med sin kropp som man är missnöjd med. Läs mer om plastikkirurgi hos Conturkliniken

Vad är plastikkirurgi?

operationssal hos conturkliniken

Kan jag dricka vin innan och efter operation?

Snabbvy Läs mer

Jag undrar hur hårt det är med alkohol innan och efter operation? Om jag tar ett eller två glas vin 3–4 dagar innan eller efter operation; hur stor skada kan det göra?

Det påverkar inte läkningen med kan öka risken för blåmärke.

operationssal hos conturkliniken

Kan man genomföra en näsoperation om man har epilepsi?

Snabbvy Läs mer

Jag är 20 år gammal. Jag vill göra en näsoperation inom ett år och har hört goda rekommendationer om er klinik. Jag vet precis hur min näsa skulle kunna se ut och vet inte om det innebär ”hel korrigering” men det skulle jag kanske tro. Jag har också epilepsi, men har inte haft något anfall på fem år och går på vanlig dos. Hur påverkar detta en operation?

Epilepsi är inget hinder för operation, men det är dock narkosläkaren som från fall till fall beslutar om detta. Boka en tid för konsultation så reder vi ut det är samtidigt! Normalt sett går det bra för de som har epilepsi.

operationstillbehör och verktyg

Finns det några risker med att få narkos?

Snabbvy Läs mer

Jag är allvarligt rädd för att inte vakna upp ur narkosen. Att min kropp inte tål det medikament som injiceras. Hur pass mycket/tungt är man nedsövd? Andas man in narkosmedel eller injiceras det? Det är ju säkert stor skillnad på narkos och narkos. Hur fungerar det?

Vi ger intravenös anestesi, vilket innebär att du får injektion i armen. Den är kortverkande, alltså verkar under tiden det ges, men när man slutar att ge detta, så vaknar du upp snabbt. Du andas på egen hand, så narkosen är inte så djup att andningen påverkas. Vi har mycket erfarna narkosläkare som även tjänstgör på sjukhus. Du kommer att vakna.

operationssal hos conturkliniken