Frågor och svar

Kan kortison påskynda läkningsprocessen av en näsoperation?

interiör på conturkliniken med medarbetare i bakgrunden
operationstillbehör och verktyg

Jag opererade min näsa för 11 månader sedan (i Thailand), där jag gjorde en nästippsplastik. Jag ville ändra formen från uppåt-näsa till en rak näsa. Min näsa var precis som jag ville att den skulle se ut, direkt efter operationen, men efter att han tog bort tejpen, 5 dagar efteråt, så var den betydligt större än innan jag opererade mig. Och den blev ännu större upp till 3 veckor efter. 
Jag ska också nämna att jag då åt en medicin som heter Roacutan, som enligt min hudläkare inte skulle påverka läkningsprocessen.

Jag läste nyligen information på en amerikansk plastikforumssida att den medicinen kan fördröja läkningsprocessen och ibland även bidra till ärrbildning. Man bör därför vänta med operation minst 6 månader efter avslutad behandling. Det gör mig naturligtvis ledsen att få reda på det här 11 månader efter min operation. Nu är den fortfarande större än innan operationen. Det buktar ut alltför mycket vid övergången från näsbenet till tippen och är väldigt oproportionerlig. I början klämde jag på näsan, vilket jag slutade med för flera månader sedan, men då kunde jag forma den till en helt rak profil. Jag kan forma den till nästan samma form som den hade direkt efter operationen om jag trycker på den i 1–2 minuter. 

Jag har läst att man vid sådana här fall kan påskynda läkningsprocessen genom att få en kortisonspruta. Hur mycket kostar en sådan spruta hos er? Kan man boka in en konsultationstid, gärna hos Dr. Rylander?

Svar:

Tack för din fråga. Det är ett svårt fall att yttra sig. En del kan få fibros och ärrbildning ett år efter operation. Det stämmer att man inte ska operera sig när man står på roacutan. Jag behandlar som regel inte patienter med kortison, som jag inte opererat själv, men det här blir förstås ett problem om man opererat sig i Thailand, då det är svårt att åka dit. Du är alltid välkommen på en konsultation.

  Vill du veta mer?

  Kontakta oss på telefon: 08 – 503 858 00 eller via e-post nedan.

  Boka en konsultation

  Här kan du boka tid för en konsultation hos läkare eller sköterska. Du kan också boka tid för injektionsbehandling och återbesök hos sköterska.

  Boka tid online

  Vill du veta mer om näsplastik?

  Läs mer om behandlingen, eller titta på före- och efterbilder.

  Läs mer om näsplastik