Frågor och svar

Kirurgiska behandlingar

Boka ditt besök direkt online
interiör på conturkliniken med medarbetare i bakgrunden

Här finner du alla frågor och svar angående Kirurgiska behandlingar

Används silikon eller eget kroppsfett för hakimplantat?

Snabbvy Läs mer

Är det bäst med silikon eller eget kroppsfett? Jag behöver en mindre justering på ca 1 cm. Påverkas skäggväxten på det område där man har implantat/eget fett insprutat?

Det går att använda såväl ett hakimplantat som att injicera fett. Vid fettinjektion kan det dock krävas mer än en behandling.

Används silikon eller eget kroppsfett för hakimplantat?

Är det bättre att lägga bröstimplantaten framför än delvis bakom bröstmuskeln?

Snabbvy Läs mer

Jag har förstått att man kan lägga bröstimplantaten framför eller delvis bakom bröstmuskeln. Vad är fördelarna med respektive metod och har man som patient något val eller är det ett beslut som tas av läkaren?

I 95 % läggs implantaten delvis bakom den stora bröstmuskeln vilket innebär att i övre delen av bröstet täcks implantatet av muskeln men i nedre delen av bröstkörteln för att implantatet skall fylla ut ordentligt nedåt och inte hamna för högt. Skälet är att man får ett snyggt decolletage utan att man ser kanten på implantaten. Vidare minskar risken för rotation av implantaten eftersom det yttre vävnadstrycket blir större. Den enda nackdelen är att implantaten blir något tilltryckta och brösten därmed plattare i jämförelse med om implantaten läggs framför muskeln.

Om man har ett litet häng dvs. upp till 2 cm, kan man genom att lägga implantaten framför muskeln undvika ett lyft med ett s.k. ankarärr, genom att bröstet blir rundare och lyfter bröstvårtan ett par cm. Även de som tävlar i body building kan behöva ha implantaten framför muskeln för att det inte skall ändra läge när man spänner bröstmuskeln. Vid konsultationen diskuterar man dessa aspekter och beslutet sker alltid i samförstånd med en välinformerad patient.

Är det bättre att lägga bröstimplantaten framför än delvis bakom bröstmuskeln?

Är det försent att operera in implantat 10 år efter en mastektomi?

Snabbvy Läs mer

Jag genomgick en dubbel mastektomi för 10 år sedan, och nu ångrar jag att jag inte tog implantat. Är det försent att göra det nu? Tack på förhand!

Det är aldrig för sent under förutsättning att Du är relativt frisk och inte alltför överviktig. Gör man en bröstrekonstruktion sent och t.ex. erhållit strålbehandling så är inte alltid implantat förstahandsmetoden. Du får diskutera rekonstruktionsmetod med din plastikkirurg. Det finns många alternativ nuförtiden.

Är det försent att operera in implantat 10 år efter en mastektomi?

Är det okej att göra en rekonstruktion samtidigt som mastektomin?

Snabbvy Läs mer

Min onkolog har rekommenderat mig en mastektomi efter att jag fått diagnosen bröstcancer. Jag kommer att genomgå operationen, men han har sagt att jag även kan få rekonstruktiv kirurgi på bröstet samtidigt. Det oroar mig dock lite då det känns som att bröstet borde ges tid att läka och se till att allt är okej först, men min läkare verkar inte tycka att det är något problem. 
Är det okej att göra en rekonstruktion samtidigt som mastektomin, eller finns det fördelar med att vänta?

Fördelen med att göra rekonstruktionen direkt är att man då har mer hud att använda vid rekonstruktionen än om man gör det senare då patienten har varit helt platt. Ibland kan man även spara bröstvårtan om den är tumörfri men det kräver litet specialkunskaper av kirurgen. Någon fördel att vänta föreligger ej men pga resursbrist i stora delar av landet så blir endast 6 % av patienterna rekonstruerade direkt.

Är det okej att göra en rekonstruktion samtidigt som mastektomin?

Är hakimplantat rätt val för att få en spetsigare haka?

Snabbvy Läs mer

Mina funderingar är om ifall ett hakimplantat skulle kunna minska vecket i hakan och göra den mer spetsig? Mina önskningar är att få hakan mindre putig, hellre lite spetsig och minska vecket såklart.

Vecket i hakan åtgärdas bäst genom att fylla ut det, inte med ett hakimplantat. Om du går in här så ser du ett exempel.

Är hakimplantat rätt val för att få en spetsigare haka?

Är överläppslyft samma sak som så kallad ”bullhorn lip lift”?

Snabbvy Läs mer

Jag har några frågor angående Överläppslyft. Är det detsamma som det som kallas för ”bullhorn lip lift”, dvs att man skär bort en del av huden under näsan för att minska avståndet mellan överläpp och näsa? I så fall, använder ni er av resorberbara suturer?

Ja, överläppslyft är samma sak som så kallad ”bullhorn lip lift”, som även kallas måsvingeplastik. Resorberbara går att använda, men bäst är att använda suturer som man tar bort.

Är överläppslyft samma sak som så kallad ”bullhorn lip lift”?

Blir det gropar efter fettsugning?

Snabbvy Läs mer

Jag är nyfiken på fettsugning på magen och har några frågor. Jag har googlat lite och läst om att det kan finnas problem med gropar efteråt? Några har lagt upp bilder före och efter och berättat att det blir ojämnt, inte så snyggt. Hur ställer ni er till det?

Jag är smal, 1.60 cm, 50 kg, men har fett runt navelområdet som inte går att träna bort, vill gärna att magen ska vara platt, men om det blir gropar, hur åtgärdar ni det?

Om det uppstår gropar har det tagits bort för mycket fett och man kan behöva lägga dit fett.

Med tanke på din längd och vikt låter det spontant inte som att du är kandidat för en fettsugning. Kom in till oss på Conturkliniken så tar vi ett samtal om vad du vill uppnå och vilken behandling som är bäst för dig.

Blir det gropar efter fettsugning?

Bröstförstoring före eller efter graviditet?

Snabbvy Läs mer

Bröstförstoring före eller efter graviditet?

Funderar du över om formen på dina förstorade bröst kommer att förändras i och med en graviditet och amning?

Svaret på den frågan varierar som så mycket annat, från person till person. Allas kroppar fungerar olika och har olika förutsättningar. Forskning visar att den förändringen många upplever i sina bröst efter genomförd graviditet och amning – brösten upplevs ofta ha förlorat en del av sin spänst – inte beror på amningen i sig, utan hänger samman med själva graviditeten.

Vissa personer upplever små eller inga förändringar i bröstens utseende efter en graviditet, andra upplever större förändringar. Detta gäller även om du genomfört en bröstförstoring innan graviditeten. Om man vill vara helt säker på att få bibehålla exakt det utseende som brösten har efter genomförd bröstförstoring, så kan det vara en god idé att vänta med förstoringen tills efter graviditeten. Hur länge man är beredd att vänta, och hur man vill prioritera, är förstås helt och hållet upp till var och en.

Vill du fråga om råd? Du är alltid välkommen att vända dig till oss på Conturkliniken, vi hjälper dig gärna!

Bröstförstoring före eller efter graviditet?

Bröstförstoring framför eller bakom muskeln?

Snabbvy Läs mer

Bröstförstoring framför eller bakom muskeln?

Genom att placera bröstimplantatet med övre delen bakom bröstmuskeln och med den undre delen av implantatet framför bröstmuskeln, skapar man en naturlig övergång och gör att bröstets form inte hamnar för långt ner. Du får ett snyggt dekolletage, helt enkelt.

Det kan dock finnas skäl att lägga bröstimplantatet framför muskeln istället för bakom. Ett sådant kan vara att man vill korrigera en något hängande byst (upp till 2 cms häng kan korrigeras på detta sätt), men utan att utföra ett regelrätt bröstlyft. Genom att lägga implantatet framför muskeln lyfter man bröstet ett par cm och det upplevda hänget kan då korrigeras.

Exakt hur bröstimplantaten ska placeras är alltid något som bestäms genom en noggrann konsultation av patient och läkare i samråd.

Vi pratar gärna mer om dina förutsättningar och besvarar alla dina frågor på en konsultation.

Bröstförstoring framför eller bakom muskeln?

Får en bypass-patient fettsuga sig?

Snabbvy Läs mer

Jag undrar om det går att göra fettsugning på magen om man har haft hjärtinfarkt och bypass-opererats ett halvår tidigare?

Ett halvår efter såväl en hjärtinfarkt som by-passoperation är för kort tid – du bör vänta minst ett år. En fråga är bland annat om du fortfarande äter blodförtunnande eller ej. Kom till oss så tar vi ställning till om en operation kan utföras.

Får en bypass-patient fettsuga sig?

Får man alltid ett silikonimplantat efter rekonstruktion pga bröstcancer?

Snabbvy Läs mer

Jag har en fråga rörande rekonstruktion av bröst efter att man kirurgiskt har fått ta bort dem på grund av cancer. Får man alltid ett silikonimplantat då eller finns det andra alternativ för att rekonstruera brösten på? Hur går man i sådana fall tillväga?

I princip får man först en s.k. expanderprotes som är som en ballong och som man successivt fyller på med koksalt till önskad volym. Därefter byts implantatet ut mot ett silikonimplantat. I undantagsfall kan man erbjuda en rekonstruktion med kroppsegen vävnad, vanligtvis från buken. Om man är en lämplig patient för detta får man diskutera med plastikkirurgen. Detta kräver mikrokirurgisk teknik och inte alla plastikkirurgiska kliniker har detta. Även en rekonstruktion med eget fett kan vara ett alternativ.

Får man alltid ett silikonimplantat efter rekonstruktion pga bröstcancer?

Finns det bra implantat som inte känns för fasta och ger det där klotrunda utseendet?

Snabbvy Läs mer

Finns det bra implantat som inte känns för fasta och ger det där klotrunda utseendet? Jag skulle vilja genomföra en bröstförstoring, utan att det syns att jag har implantat, och att det ska kännas som att det är mina egna bröst.

Det finns implantat som kallas anatomiska eller droppformade i olika storlekar och former. Det går alltid att hitta ett lämpligt implantat som ger brösten ett naturligt utseende. Vi använder Mentor och Motiva på Conturkliniken. Vid en konsultation ges möjlighet att känna på implantaten.

Finns det bra implantat som inte känns för fasta och ger det där klotrunda utseendet?

Finns det någon åldersgräns för att genomföra ett shortscar lyft?

Snabbvy Läs mer

Efter att jag gått ner i vikt för ett par år sedan har jag lämnats med ett överskott av hud i ansiktet. Jag är väldigt intresserad av ett shortscar lyft. Jag planerar att boka en konsultation i början av 2016, men vill veta i förskott ifall det finns något krav på hur gammal man måste vara för operationen. Jag är 21 år. Är det obligatoriskt att vara äldre eller kan jag vara en kandidat för shortscar ansiktslyft?

Jag tycker att det är för tidigt att göra ett lyft i den åldern. Ärren har en tendens att bli mer synliga när man är yngre.

Finns det någon åldersgräns för att genomföra ett shortscar lyft?

Finns det någon tumregel eller tips för att välja storlek på bröstimplantat så att det ser naturligt ut?

Snabbvy Läs mer

Jag har varit sugen på bröstimplantat ett bra tag nu, men jag är lite orolig att en bröstförstoring kommer att ger mig ett väldigt ”bystigt utseende” (mina vänner kallar det för utvikningslooken), så jag försöker nu lista ut vilken storlek som skulle passa mig bäst så att jag kan undvika detta. Finns det någon tumregel eller tips för att välja storlek på bröstimplantat så att det ser naturligt ut? Vad finns det för storlekar att välja på?

Du behöver inte vara orolig för att dina bröst skall se för bystiga ut. Det finns anatomiska eller droppformade implantat som de även kallas för som gör att brösten ser naturliga ut. Runda implantat ger ett mer bystigt utseende med mer fyllnad uppåt. Det finns storlekar från 100 cc till 500 cc så det går alltid att hitta en lämplig storlek. Det enklaste sättet är att tänka i kupstorlekar Har Du t.ex. 75 A och önskar 75 C då är cirka 300 cc kanske en bra storlek. Detta måste utprovas individuellt i samband med läkarkonsultations besöket. Vill du göra en bröstförstoring så gör det. Tveka inte. Med rätt implantat typ och storlek så kommer du bli jättenöjd.

Finns det någon tumregel eller tips för att välja storlek på bröstimplantat så att det ser naturligt ut?

Finns det risk att inre organ påverkas av en fettsugning?

Snabbvy Läs mer

Finns det risk att inre organ påverkas av en fettsugning?

Nej, det finns ingen risk att inre organ påverkas.

Finns det risk att inre organ påverkas av en fettsugning?

Finns det risk för att brösten kommer att kännas hårda och onaturliga om en skaffar bröstimplantat?

Snabbvy Läs mer

Jag har en bild och en oro över att om man skaffar bröstimplantat så kommer brösten kännas hårda och väldigt onaturliga. Finns det någon risk för det?

Brösten blir lite fastare om man har bröstimplantat men med tiden, dvs efter 6-12 månader, brukar de bli helt mjuka och kännas helt naturliga. Teoretiskt kan man även få en s.k. kapselkontrakturbildning, dvs att bröstet blir hårt. Detta måste opereras om och kanske behöver implantatet bytas ut. De flesta kliniker har en försäkring för detta eller opererar om dig för en ringa kostnad.

Finns det risk för att brösten kommer att kännas hårda och onaturliga om en skaffar bröstimplantat?

Flyttar fettet på sig?

Snabbvy Läs mer

Kommer det efter en fettsugning att bildas fett på andra ställen istället, så att det framöver ser konstigt ut på kroppens helhet?

Nej, det är inte möjligt att fett bildas på andra ställen.

Flyttar fettet på sig?

Försvårar bröstimplantat för mammografin?

Snabbvy Läs mer

Jag undrar hur det fungerar med bröstimplantat och mammografi; försvårar det kontrollerna i någon grad som man bör oroa sig för?

Det försvårar inte mammografiundersökningen. Man måste dock uppge att man har implantat eftersom undersökningstekniken är lite annorlunda. Möjligen är det litet svårare att få bra mammografibilder av bröstkörtelvävnaden längst in mot bröstkorgen men den invändningen finns även när man inte har implantat. Ofta kombinerar men mammografiundersökningen med ultraljud om man har implantat. Det är således inget man behöver oroa sig för.

Försvårar bröstimplantat för mammografin?

Går det att få bort putmage?

Snabbvy Läs mer

Hej! Jag är 49 år, väger ca 80 kg, längd 169cm. Väger självklart för mycket. Har lös hud efter att ha fött barn för cirka 20 år sedan. Lös hud har jag även vid viktminskning, men det som är besvärligast är min hållning, då magen är försvagad och putar rejält. Har vägt så lite som 50 kg och även då putade magen och lösa skinnet fanns där om än mindre. Skulle helst vilja undvika fettsugning. Jag kan nog försöka bli av med en del fett, men den lösa huden blir kvar… min fråga är: Går det att strama upp bukväggen utan fettsugning?

Att strama upp bukväggen kan utföras vid en bukplastikoperation. Huruvida det behövs en fettsugning eller inte måste bedömas vid en konsultation.

Går det att få bort putmage?

Går det att undvika bröstcancer genom att byta ut brösten mot implantat?

Snabbvy Läs mer

Angelina Jolie gick nyligen ut i pressen och berättade att hon var bärare på BRCA1-genen, och läkare sa att hon hade 87 % chans att få bröstcancer, och att hon hade opererat bort båda brösten. Hur vet man om man är bärare på samma gen, går det att testa? Vad kostar det i så fall? Och går det att undvika bröstcancer helt genom att byta ut dem mot implantat?

Vem som helst får inte testa sig. Det kräver att man från läkarhåll misstänker att man kan ha en gen som kan ge bröstcancer. Om ens mamma var under 40 år då hon fick bröstcancer blir man testad, eller att två släktingar t.e.x moster och mamma fick detta innan de blev 50 år eller att tre närstående tex mamma, mormor och en moster har fått bröstcancer oberoende av ålder.

På speciella ärftlighetsmottagningar utförs sedan testerna av specialutbildade läkare. Om man då rekommenderas att ta bort brösten erbjuds man en rekonstruktion av brösten ofta med ett implantat och efter med bibehållen bröstvårta för att det kosmetiska resultatet skal bli så bra som möjligt. Kostnaden är vanlig landstingsersättning.

Går det att undvika bröstcancer genom att byta ut brösten mot implantat?

Går ögon och mun att operera vid samma tillfälle?

Snabbvy Läs mer

Jag skulle vilja göra en munvinkelsoperation samt läppförstoring på samma gång. Går det? Om jag även gör en ögonlocksoperation, skulle vi kunna ta fram ett kombopris för alla ingrepp?

Det går att göra en kombinerad operation: Munvinkelplastik, läppförstoring och ögonlocksoperation. Mitt råd är att du bokar en tid för konsultation, så kan vi gå igenom allt och då får du också kostnadsförslag.

Går ögon och mun att operera vid samma tillfälle?

Går tandställning ihop med hakimplantat?

Snabbvy Läs mer

Jag ska göra ett hakimplantat och jag undrar ifall det går att skaffa tandställning när man väl har gjort operationen? Ifall man skaffar tandställning: kan det påverka resultatet av operationen? Behöver veta så att man inte gör operationen och så behöver man sedan senare i livet ta bort det för att skaffa tandställning och sen få göra om själva operationen.

Förstoringen av hakan påverkar inte om du justerar tänderna med hjälp av en tandställning.

Går tandställning ihop med hakimplantat?

Gör ni käkimplantat?

Snabbvy Läs mer

Jag har gjort en fettsugning under käklinjen för att få den mer framträdande. Jag är inte nöjd och önskar käken ännu mer markerad. Har tänkt på om det finns käkimplantat och är det något ni i så fall utför?

Om du syftar på att förstärka hakans projektion så finns det implantat. Är det hela käklinjen som du vill förstärka så skulle jag rekommendera fettinjektion som kan forma käklinjen på ett bra sätt. Min rekommendation är att komma på en konsultation så kan vi förmodligen hitta en lösning.

Gör ni käkimplantat?

Gör ni pannlyft mot spänningshuvudvärk?

Snabbvy Läs mer

Jag gör botox för att bli av med spänningshuvudvärk. Jag har gjort det under flera år och det har hjälpt. Nu har läkaren föreslagit endoskopiskt pannlyft för ett mer bestående resultat (för att slippa göra botox mot värken). Jag är 33 år.

Om du går och lyfter pannan hela tiden kan pannlyft vara ett alternativ, men det måste alltid göras en individuell bedömning.

Gör ni pannlyft mot spänningshuvudvärk?

Hur blir resultatet om man sprutar in sitt eget fett i läpparna?

Snabbvy Läs mer

Jag har provat att spruta in Restylane och Juvederm, men det fungerar inte på mina läppar eftersom det kryper upp och lägger sig som små ”knutar” på ytan. Hur fungerar det om man sprutar in sitt eget fett? Är det garanterat klumpfritt då? Håller det för alltid? Går det att ta bort?

Fettinjektionen fungerar i de allra flesta fall mycket bra, men kan kräva mer än en behandling och man måste överkompensera lite vid behandlingen – man kan behöva spruta lite mer än vad som är avsett som slutresultat. Den mängd fett som är kvar efter ca 3 månader, kommer också långsiktigt sitta kvar. Läpparna blir sedan tunnare med åren i och med åldrandet, men det är en långsam process.

Hur blir resultatet om man sprutar in sitt eget fett i läpparna?

Hur förstärker man kindbenen och käklinjen?

Snabbvy Läs mer

Hur förstärker man kindbenen och käklinjen?

Det går utmärkt att använda eget fett, det ger ett bra och naturligt resultat. Vi använder endast hakimplantat i ansiktet vid förstärkning av profilen, men även här används fett.

Hur förstärker man kindbenen och käklinjen?

Hur går en hakförminskning till på er klinik?

Snabbvy Läs mer

Jag har funderat på att förminska min haka väldigt länge nu och tänkte nu börja gräva mig djupare i det innan jag kan besluta om jag verkligen ska göra det. 
Hur går en hakförminskning till på er klinik? Jag söker nämligen en klinik som slipar ned själva benet och inte enbart att ta bort fettet. Resultatet jag vill försöka nå är ett lite mindre ansikte, jag har nu en avlång ansiktsform. Ni får gärna dela med er av er kunskap, jag har som sagt bara nyligen börjat söka information om detta.

Tack för din fråga! När man gör en hakförminskning hos oss så mejslar jag av så mycket som möjligt av benet och vid behov tar man också bort lite av den fibrösa fettkudden som sitter på hakan, men det är inte alla som har en stor sådan utan det vanligaste är att man mejslar av benet. Välkommen att boka en konsultation, om du vill ha mer information.

Hur går en hakförminskning till på er klinik?

Hur genomförs fettsugning av lipödem?

Snabbvy Läs mer

Jag är nyfiken på att få lite information om hur ni arbetar och hur ni hanterar lipödem på er klinik. Jag är rätt så säker på att jag vill fettsuga mitt ödem för att få kontroll på min kropp och vill gärna veta så mycket som möjligt.

Fettsugning av lipödem görs på samma sätt som annan fettsugning. Det som skiljer är att lipödem ofta är ett större område än traditionella fettsugningar. Vad det gäller dina frågor så rekommenderar jag att du kommer på en konsultation, då kan vi ge svar som är mer korrekta än på mail.

Hur genomförs fettsugning av lipödem?

Hur hållbart är resultatet av en fettransplantation för ansiktet och vad ingår i priset?

Snabbvy Läs mer

Jag är en 41-årig kvinna som funderar över att göra en fettransplantation för ansiktet. Jag har två frågor: Hur hållbart är egentligen resultatet? För som jag förstår det är det inte permanent bestående? Avser priset för ”fettransplantation ansikte” hela ansiktet, dvs ingår det behandling även under ögon och läpparna?

Hållbarheten av eget fett är god, jag har uppföljningar som är 10 år med bra resultat. När fettet väl sitter det där och försvinner inte snabbare än annat fett på kroppen.

Ansikte inkluderar under ögonen men ej läpparna.

Hur hållbart är resultatet av en fettransplantation för ansiktet och vad ingår i priset?

Hur kan jag förbereda mig inför en bröstoperation?

Snabbvy Läs mer

Påverkar exempelvis p-piller en operation? Är det några tester som man utför innan?

Är man frisk så är det inget som påverkar operationen. Man behöver inte genomgå några tester innan. I andra sammanhang vid t.ex. långvariga operationer ökar risken för blodpropp något om man äter p-piller.

Hur kan jag förbereda mig inför en bröstoperation?

Hur lång tid tar det innan implantatet blir dåligt och måste bytas ut?

Snabbvy Läs mer

Jag undrar om varaktigheten på bröstimplantat. Om jag gör en bröstförstoring, hur lång tid tar det innan implantatet blir dåligt och måste bytas ut? Eller är det så att de håller för evigt, och bara behövs bytas ut för att mitt bröst ändrar utseende över tid och på grund av ålder?

Det är riktigt att implantaten sannolikt håller livet ut, åtminstone de med god kvalitet. Vilka de är, är svårt att vetenskapligt belägga. Olika kliniker använder olika implantat. Vi på Conturkliniken använder Mentors eller Motiva implantat. Uppföljningstiden hittills är 25 år och inget tyder på att implantaten försvagas över tiden.

Hur lång tid tar det innan implantatet blir dåligt och måste bytas ut?

Hur länge bör man vänta innan man blir gravid efter en bröstoperation?

Snabbvy Läs mer

Hur länge bör man vänta innan man blir gravid efter en bröstoperation?

Det finns ingen gräns. Man kan bli gravid direkt. Efter 3 månader har brösten i stort sätt fått sin slutgiltiga form. Efter en graviditet så bör man vänta tills man slutat amma.

Hur länge bör man vänta innan man blir gravid efter en bröstoperation?

Hur länge håller bröstimplantat?

Snabbvy Läs mer

Hur länge håller bröstimplantat? Jag har haft mina i 13 år nu, och nyligen har jag upptäckt ett utslag under det ena bröstet. En doktor berättade för mig att jag behöver byta implantaten var tionde år medan en annan har sagt att man aldrig behöver byta ut dem. Kan ni reda ut detta åt mig?

Bröstimplantat håller olika länge beroende på vad du har för implantat. Koksaltimplantat behöver som regel bytas ut efter 5–15 år beroende på att vätska, koksalt, läckt ut eller att de gått sönder. S.k. geléhallon-implantat, Cohesive Gel på fackspråk, behöver sannolikt ej bytas ut. Det föreligger 20 års erfarenhet av dem och de påverkas ej med tiden. Ingen vet dock hur det är om 40 år. Rent praktiskt är det så att om brösten känns bra då är sannolikt implantaten hela och behöver inte bytas ut. Vid besvär t.ex ett hårt bröst, är situationen annorlunda och tillståndet måste diskuteras med ansvarig klinik och läkare.

Hur länge håller bröstimplantat?

Hur länge sitter fett efter en fettinjektion?

Snabbvy Läs mer

Hur länge sitter fett efter en fettinjektion?

Långsiktig hållbarhet, vi har 15 års-uppföljning med bra resultat. När väl fettet sitter där så är det en naturlig del av kroppen, fast på nytt ställe. Åldrandet skonar inte detta fett, men det försvinner ej heller snabbare än annat fett på grund av åldrandet.

Hur länge sitter fett efter en fettinjektion?

Hur många mm kan man lyfta ögonbrynen med endoskopiskt pann/ögonbrynslyft?

Snabbvy Läs mer

Hur många mm kan man lyfta ögonbrynen med endoskopiskt pann/ögonbrynslyft?

Att svara i mm är inte möjligt, allt beror på hur mycket ögonbrynen sjunkit ned med åldern eller hur lågt de sitter kan ju även vara ärftligt. Målet med en operation är ju att de skall sitta i en normal höjd, relativt ögonbrynet och ögonlocket.

Hur många mm kan man lyfta ögonbrynen med endoskopiskt pann/ögonbrynslyft?

Hur mycket hakimplantat kan användas?

Snabbvy Läs mer

Jag har en fråga om hakplastik och hur mycket/hur stort implantatet kan vara?

Jag har ett ordentligt överbett och en liten haka i ett övrigt runt ansikte, vilket gör mig nästintill totalt formlös. Jag skulle säga barbapappa.

Projektionen av hakimplantaten är mellan 6-9 mm, dvs bygger profilen. Man kan lägga implantat som även förstärker käklinjedelen. Rekommendation är att du kommer på konsultation; då kan Vi visa simulerat resultat på datorn.

Hur mycket hakimplantat kan användas?

Hur ofta ska man byta bröstimplantat?

Snabbvy Läs mer

Hur ofta ska man byta bröstimplantat?

På Conturkliniken använder vi oss enbart av de ledande fabrikat av bröstimplantat som finns på marknaden idag – fabrikaten Mentor och Motiva. Sådana typer av s.k geléhallon-implantat har förutsättningar för att fungera länge i kroppen. Den vanligast anledningen till implantatbyte är att kroppen och brösten har ändrat form efter tex graviditet/amning eller vikt upp/nedgång vilket gör att det implantat man initialt valde inte passar lika bra längre.

Det viktigaste är att själv känna efter hur brösten och inläggen känns. Upplever man exempelvis förändringar eller att det ena bröstet känns hårdare än det andra eller svullnar upp, så bör man konsultera sin läkare eller klinik. Det är också viktigt att man går på de mammografikontroller som man under livet blir kallad till, man ska bara komma ihåg att meddela att man har bröstimplantat så vet dom hur man ska göra.

Hur ofta ska man byta bröstimplantat?

Hur riktiga kommer brösten att se ut efter en bröstrekonstruktion?

Snabbvy Läs mer

När man genomgår en bröstrekonstruktion, hur riktiga kommer brösten att se ut efteråt? Kommer det att se väldigt onaturligt ut? Vad beror resultatet på?

Det är en mycket komplicerad fråga, därför att den är så mångfasetterad. Om man gör operationen i samband med canceroperationen kan kirurgen ibland spara bröstvårtan vilket ger ett mer naturligt slutresultat. Om du redan är opererad med borttagande av bröstet så måste ett nytt bröst skapas ofta med hjälp av en s.k. expanderprotes som är som en ballong och som successivt fylls på med vätska, en saltlösning. Den måste sedan bytas ut mot ett permanent implantat och ofta måste man för symmetrin skull även operera det friska bröstet, och ofta göra någon form av lyft eller bröstförminskning. Det är således flera operationer man måste genomgå och helt naturligt kan bröstet aldrig bli. Väldig få vågar t.ex. visa sig nakna på offentliga badinriktningar. Samtidigt att inte ha något bröst kan vara ett ännu större trauma. Brösten kommer således att se ganska naturliga ut, men ej perfekta.

Hur riktiga kommer brösten att se ut efter en bröstrekonstruktion?

Hur stor andel av era patienter får ett knöligt resultat av fettinjektioner under ögonen?

Snabbvy Läs mer

Jag har läst att fettinjektioner under ögonen lätt kan ge ett knöligt resultat. Hur stor andel av era patienter råkar ut för det? Och hur många fettinjektioner under ögonen görs på kliniken?

Undrar också hur stor del av det injicerade fettet som blir kvar? En viss del absorberas tydligen av kroppen.

  1. Knölighet. Inget stort problem, men kan givetvis förekomma. Vi har haft 2 fall som fick en inkapsling av fett i form av ärtstora resistenser under ögat. Detta togs bort med ett litet snitt. Det berodde sannolikt på att fettet togs ut på ett ställe på kroppen där det var lite fett, då kan bindväv komma med. Upprepar inte detta. Fettet läggs djupt under huden för att förhindra ojämnheter.
  2. Ca 150 operationer/år med fettinjektioner.
  3. Hur mycket fett som absorberas beror på hur fettet tas ut och hanteras. Efter centrifugering får man ca 40 % rent fett, det är denna fraktion som används. Om man inte centrifugerar försvinner ca 60 % inom kort tid. Alltså är det viktigt med rent fett.

För att få ett optimalt slutresultat kan det krävas en andra behandling.

På Conturkliniken har vi mer än 15 år erfarenhet av fettinjektioner med god hållbarhet.

Hur stor andel av era patienter får ett knöligt resultat av fettinjektioner under ögonen?

Hur stora hakimplantat finns det?

Snabbvy Läs mer

Jag har gjort en hakförstoring för flera år sedan på en annan klinik och hakimplantatet är på 7 mm i profil. Jag tycker fortfarande att det ser för litet ut och undrar hur många mm ni har på det största hakimplantatet som passar en kvinna om jag skulle byta? Kan man specialbeställa ett annars, om ni inte har nåt större?

9 mm är det största.

Hur stora hakimplantat finns det?

Hur tar ni ställning till operationer som utförs ur ett rekonstruktivt syfte?

Snabbvy Läs mer

Jag undrar hur operationskliniker tar ställning till klienter som anser att operationen är mer av ett rekonstruktivt syfte, snarare än estetiskt syfte. Jag har problemet med att min näsa är så stor att tippen och ”ryggen” irriterar delar av min syn. Sedan undrar jag om intresset för att göra en skönhetsoperation försvinner litegrann om det är en rekonstruktiv operation.

Sådana patienter inte ovanligt alls! Det kan vara operation av näsan efter skada eller av nässkiljeväggen p.g.a nästäppa eller annan rekonstruktion. Det är ingen skillnad på hur jag ser patienten. Välkommen att boka tid för konsultation om du vill!

Hur tar ni ställning till operationer som utförs ur ett rekonstruktivt syfte?

Kan det uppstå nervskador?

Snabbvy Läs mer

Kan det uppstå nervskador?

Huden kan vara domnad inledningsvis, men känseln återkommer och det kommer inte uppstå några permanenta nervskador.

Kan det uppstå nervskador?

Kan en Kenacort-spruta lösa upp broskbildning på en opererad näsa?

Snabbvy Läs mer

För tre år sedan opererade jag min näsa hos annan klinik och under dessa år har jag fått lite broskbildning. Av en person som är verksam inom plastikkirurgiområdet har jag fått rådet att använda mig av en Kenacort-spruta för att lösa upp brosken. Jag undrar härmed om detta är något ni kan hjälpa mig med och även tala om priset (eller i vart fall ett estimat) för sådan behandling?

Tack för din fråga. Som regel använder man Kenacort-spruta endast på patienter som man själv behandlat och i någorlunda nära anslutning till operation. Det hjälper inte på brosk, men väl på ärrvävnad. Jag föreslår att du kontaktar den doktor som opererade dig om det är möjligt. I annat fall får du höra av dig igen. Kortison hjälper inte om det är brosk.

Kan en Kenacort-spruta lösa upp broskbildning på en opererad näsa?

Kan hakimplantat ta bort min dubbelhaka?

Snabbvy Läs mer

Jag har ett överbett och liten underkäke och har länge funderat på operation eller ett implantat i hakan. Så fort jag pratar eller sjunger så får jag en dubbelhaka pga detta som är väldigt frustrerande. Jag tänkte fråga om ett implantat skulle räcka för att bli av med detta eller om jag behöver operera käken. Har ni fler före och efter bilder på käkkirurgi får ni gärna bifoga dessa.

Om bettet passar och inget ytterligare är planerat från tandläkarhåll är hakimplantat lämpligt. Vi utför inte käkkirurgi, därför inga bilder.

Ett hakimplantat förstärker käklinjen , men om det finns fett under hakan kan det tas bort med en fettsugning. Vid en konsultation får man närmre bedöma vad din dubbelhaka beror på.

Kan hakimplantat ta bort min dubbelhaka?

Kan jag göra kombinationsbehandlingar?

Snabbvy Läs mer

Jag funderar på att göra flera ingrepp samtidigt; har idag bröstimplantat, men vill göra om dessa samt lyft, efter 2 barn. Vill även fettsuga ridbyxlår och insida knän. Kan detta göras samtidigt? Och i så fall, blir det något reducerat pris då? Utförs det under narkos?

Dessa ingrepp bör kunna göras vid samma tillfälle, men beror lite på omfattning av såväl bröstoperationen som fettsugningen. Priset blir reducerat då en kombination av olika ingrepp görs vid samma tillfälle. I sådana här fall med flera ingrepp måste du först boka en konsultation hos oss eftersom varje individ är olika och vi vill göra det som fungerar bäst för dig. Välkommen att boka konsultation här.

Kan jag göra kombinationsbehandlingar?

Kan jag göra något åt mina trötta ögonlock?

Snabbvy Läs mer

Jag har haft problem med att jag ser väldigt trött och arg ut pga hur mina ögonlock lägger sig (+ en att mina mungipor hänger ner). Tycker det har blivit värre de senaste åren och skulle vilja åtgärda detta då det påverkar mitt liv så mycket. Vill tillägga att jag är 23 år gammal men att jag har haft detta problemet sedan barndomen. Brukar ni överväga att operera människor i 20-års åldern, eller ska jag strunta i att boka en konsultation?

Vad det gäller ålder då vi opererar så utgår vi mer från vilket problem som skall lösas. Mitt råd är att du kommer på en konsultation, så vi kan göra en bedömning.

Kan jag göra något åt mina trötta ögonlock?

Kan jag göra näsplastik på en näsa som fått en buckla och blivit sned pga en olycka?

Snabbvy Läs mer

Jag är 16 år och har varit med en bussolycka och sen dess har min näsa fått en buckla på näsryggen och blivit väldigt ful och sned. Jag har varit i kontakt med en kirurg från Linköping som heter Christofer Grimås, som sa att jag skulle ta kontakt med dig. Jag undrar om jag kan få göra en näsplastik?

Ja, men då måste du har med dig vårdnadshavare. Ta även gärna med dig journal från tidigare bedömning av näsan/operationsberättelse samt foto taget före olyckan.

Kan jag göra näsplastik på en näsa som fått en buckla och blivit sned pga en olycka?

Kan jag göra ögonplastik på bara ett öga?

Snabbvy Läs mer

Jag gjorde en ögonlocksplastik på en annan klinik för ett par år sedan och var nöjd med den, men jag har olika tunga övre ögonlock och är intresserad av att göra ögonlocksplastik på enbart det högra. Är det möjligt? I så fall, vad kostar det?

Av bilden att döma så ser det ut som om ena ögonbrynet sitter högre upp och att det är det som ger asymmetrin. Det går inte att lösa med en ögonlocksplastik, men kan troligen avhjälpas med ett ögonbrynslyft.

Kan jag göra ögonplastik på bara ett öga?

Kan jag korrigera mina bröst utan att skaffa implantat?

Snabbvy Läs mer

Mina bröst är ojämna och jag är beredd att genomgå kirurgi för att få dem korrigerade, men jag är inte så sugen på att skaffa implantat. Finns det några andra alternativ?

Jag skulle även vilja minska storleken på bröstvårtorna, men undrar om det blir ogjort vid en eventuell graviditet?

Om dina bröst har olika storlekar och olika form så kan vi korrigera, detta ofta via ett ärr runt bröstvårtan. Dessa ärr har en tendens att bli vidare och vidare beroende på en spänning i vävnaden. Graviditet ökar inte detta i sig, men om brösten blir stora under amning kan även vårtgårdarna bli större.

Vid stora olikheter kan ibland implantat vara den bästa lösningen. Om du med bröstvårtor menar det som står ut så är det riktigt att dessa kan bli längre efter en graviditet och amning. Det är då bättre att vänta med att operera sig till efter sista amningsperioden.

Kan jag korrigera mina bröst utan att skaffa implantat?

Kan jag lyfta vikter efter att jag skaffat bröstimplantat?

Snabbvy Läs mer

För tre år sedan skaffade jag bröstimplantat och har varit supernöjd med resultatet. I våras började jag med styrketräning på gymmet och har märkt att huden spänns ut rätt bra på sidorna om brösten. Kan jag känna mig säker och trygg att lyfta vikter? Det känns som det blir mycket tryck, speciellt vid armhålorna. Det varierar lite från pass till pass.

Du har sannolikt inte så mycket egen bröstkörtelvävnad utåt sidorna. Du behöver inte vara orolig. Du kan styrketräna så mycket du vill. Implantaten eller vävnaden går inte sönder.

Kan jag lyfta vikter efter att jag skaffat bröstimplantat?

Kan jag operera flera olika problem med näsan på samma gång?

Snabbvy Läs mer

Jag har ett problem i näsan jag har snett i båda nässkiljeväggarna jag har svårt och andas och jag har också lite snett på utsidan. Kan man operera allt på en gång, eller måste det göras vid två tillfällen?

Det är bäst, enklast och billigast är att åtgärda alla problem vid ett tillfälle. Välkommen att boka konsultation, om du vill ha mer information.

Kan jag operera flera olika problem med näsan på samma gång?

Kan jag rätta till min intryckta bröstvårta?

Snabbvy Läs mer

För 8 år sedan gav mig min cancer en intryckt bröstvårta. Min doktor säger att inget kan göras, men jag tycker att det låter märkligt med tanke på dagens kirurgiska möjligheter. Jag tänkte därför kolla med er specialister som kanske har lite mer koll. Går det verkligen inte att rätta till detta på något sätt? Vilka möjligheter finns? Tack på förhand!

Du bör konsultera en plastikkirurg eller en onkoplastikkirurg som finns på vissa bröstcentra, som säkerligen kan förbättra ditt tillstånd. Man kan t.ex. injicera fett i vävnaden och fylla ut ett tomrum. Det bör ske inom den offentliga sjukvården eftersom det är ett resultat av cancerbehandling.

Kan jag rätta till min intryckta bröstvårta?

Kan jag träna efter att ha opererat ögonlock?

Snabbvy Läs mer

Idag är det två veckor sen jag opererade övre och undre ögonlock. När kan man träna för fullt? Jag spelar veteranhockey, vilket betyder maxpuls och (om man har otur) en smäll i sargen. Dock ingen risk för fysisk kontakt direkt på ögonen eftersom jag spelar med visir.

De första 4 veckorna efter operation bör man avstå från träning.

Kan jag träna efter att ha opererat ögonlock?

Kan käklinjen lyftas med injektioner?

Snabbvy Läs mer

Jag undrar om ni gör injektioner i käken för att lyfta käklinjen? Har hört att man kan göra det nämligen och skulle vilja göra något åt min.

Ja, genom att injicera fillers eller fett kan käklinjen förstärkas och ge en bild av att den lyfts. Dock med reservation att en konsultation bör genomföras för att se om just du är kandidat för metoden. Välkommen att boka en konsultation här.

Kan käklinjen lyftas med injektioner?

Kan kortison påskynda läkningsprocessen av en näsoperation?

Snabbvy Läs mer

Jag opererade min näsa för 11 månader sedan (i Thailand), där jag gjorde en nästippsplastik. Jag ville ändra formen från uppåt-näsa till en rak näsa. Min näsa var precis som jag ville att den skulle se ut, direkt efter operationen, men efter att han tog bort tejpen, 5 dagar efteråt, så var den betydligt större än innan jag opererade mig. Och den blev ännu större upp till 3 veckor efter. 
Jag ska också nämna att jag då åt en medicin som heter Roacutan, som enligt min hudläkare inte skulle påverka läkningsprocessen.

Jag läste nyligen information på en amerikansk plastikforumssida att den medicinen kan fördröja läkningsprocessen och ibland även bidra till ärrbildning. Man bör därför vänta med operation minst 6 månader efter avslutad behandling. Det gör mig naturligtvis ledsen att få reda på det här 11 månader efter min operation. Nu är den fortfarande större än innan operationen. Det buktar ut alltför mycket vid övergången från näsbenet till tippen och är väldigt oproportionerlig. I början klämde jag på näsan, vilket jag slutade med för flera månader sedan, men då kunde jag forma den till en helt rak profil. Jag kan forma den till nästan samma form som den hade direkt efter operationen om jag trycker på den i 1–2 minuter. 

Jag har läst att man vid sådana här fall kan påskynda läkningsprocessen genom att få en kortisonspruta. Hur mycket kostar en sådan spruta hos er? Kan man boka in en konsultationstid, gärna hos Dr. Rylander?

Tack för din fråga. Det är ett svårt fall att yttra sig. En del kan få fibros och ärrbildning ett år efter operation. Det stämmer att man inte ska operera sig när man står på roacutan. Jag behandlar som regel inte patienter med kortison, som jag inte opererat själv, men det här blir förstås ett problem om man opererat sig i Thailand, då det är svårt att åka dit. Du är alltid välkommen på en konsultation.

Kan kortison påskynda läkningsprocessen av en näsoperation?

Kan man få bort en grop/inbuktning av skinkan?

Snabbvy Läs mer

Det är en stor tydlig grop och inbuktning på högra skinkan och den vänstra har börjat också, det ser onaturligt ut och jag vet inte vad som hänt. Såklart det är fett och att träning kan göra sitt men jag har tränat hela livet och min gräns är nådd, jag hinner inte mer. Så jag undrar nu om det finns något att göra.

Det brukar gå att fylla ut en grop med fett, det kan krävas mer är en behandling. På Conturkliniken har vi lång erfarenhet av fettinjektioner med bestående resultat.

Kan man få bort en grop/inbuktning av skinkan?

Kan man få bort fettansamling vid munnen/kinden?

Snabbvy Läs mer

Jag har problem och stort missnöje av området kring min mun. Framförallt det som ser ut som fettansamling i form av två bullar vid munnen/kinden. Vad kan man/ni göra åt detta?

Det område du beskriver är inte helt lätt att åtgärda. Det finns inget lokalt ingrepp att rekommendera. En möjlighet kan vara att lyfta kinden, men det är ju en lite större operation.

En kombination av injektion med filler och botox kan ge en förbättring.

Kan man få bort fettansamling vid munnen/kinden?

Kan man få bort ojämna hudtoner?

Snabbvy Läs mer

Jag har indisk hy med mycket ojämn hudton som mesta dels är genetisk, med väldigt mörka ringar.
Finns det någon behandlingsform hos er som ni tror skulle kunna hjälpa?

Jag har mörka ringar genetiskt, som du kan se i bifogad bild, och har mörkt runt munnen och lite ner på kinderna. Är det värt att prova?

Jag har tittat på dina bilder. Du har ju dels en mörk hud och dels är du insjunken under ögonen. Med fettinjektion går det att få bort skuggan som beror på det insjunkna genom att fylla upp med fett. Då brukar det se bättre ut, jag kan dock inte garantera att du blir av med allt de mörka. Patienter upplever att det blir lättare att sminka över då det blir slätt under ögonen. Det finns en risk vid fettinjektion att det kan bli bruna pigmentinlagringar i huden, som kan ske om det uppstår ett blåmärke och sitta i väldigt länge.

Kan man få bort ojämna hudtoner?

Kan man fettreducera efter att man gjort fettfrysning?

Snabbvy Läs mer

Jag vill genomgå en fettsugning av mage samt höfter. Jag har ännu inte bokat en konsultation då jag sedan förra året letar efter en klinik + metod som jag känner mig trygg med. Jag har läst den informationen ni ger på er hemsida och har en fråga; går det göra en fettreducering trots att man gjort en fettfrysning på området/områdena tidigare?

Ja, det går att fettsuga även om man utfört en fettfrysning. Välkommen att boka en konsultation för mer information.

Kan man fettreducera efter att man gjort fettfrysning?

Kan man genomföra en näsoperation om man har epilepsi?

Snabbvy Läs mer

Jag är 20 år gammal. Jag vill göra en näsoperation inom ett år och har hört goda rekommendationer om er klinik. Jag vet precis hur min näsa skulle kunna se ut och vet inte om det innebär ”hel korrigering” men det skulle jag kanske tro. Jag har också epilepsi, men har inte haft något anfall på fem år och går på vanlig dos. Hur påverkar detta en operation?

Epilepsi är inget hinder för operation, men det är dock narkosläkaren som från fall till fall beslutar om detta. Boka en tid för konsultation så reder vi ut det är samtidigt! Normalt sett går det bra för de som har epilepsi.

Kan man genomföra en näsoperation om man har epilepsi?

Kan man göra en hakförminskning om man har underbett?

Snabbvy Läs mer

Jag är intresserad av en hakförminskning och skulle vilja veta om det är möjligt att genomföra en sådan operation om man har underbett? Jag skulle gärna vilja veta det innan jag bokar en konsultation. Därför bifogar jag två bilder på min haka och hoppas på att kunna få ett svar om det är möjligt att genomföra en hakförminskning.

Ja, under förutsättning att du är färdigbehandlad för ditt underbett och inte planerar ytterligare operation hos oralkirurg. En hakförminskning här är huvudsakligen en kortning av benet i horisontalled och syns alltså mest i profil. Framifrån förkortas inte hakan i vertikalled. Jag hoppas detta ger svar på dina frågor. Det är bäst att boka en konsultation så vi kan göra en korrekt bedömning vad som är bäst i ditt fall.

Kan man göra en hakförminskning om man har underbett?

Kan man göra något åt en för bred, lång och spetsig näsa?

Snabbvy Läs mer

Jag har länge tänkt på att göra något åt näsan. Tycker den är för bred, lång och spetsig. Eftersom jag bor en bit ifrån er så skickar jag två bilder för att få bedömda om något överhuvudtaget kan göras åt den. Är det så att något möjligtvis kan göras, så vill jag komma på en konsultation.

Ja, av det jag sett på bilderna, så går det tveklöst att ändra. Man kan sänka näsryggen, förändra tippens utseende och läge, liksom sänka den. För att kunna ge dig full information måste vi dock ses även om resan är lång. Välkommen att boka konsultation!

Kan man göra något åt en för bred, lång och spetsig näsa?

Kan man göra något för att minska ärren efter operation?

Snabbvy Läs mer

Jag genomgick en bröstreduktion för ett par månader sen och undrar om det finns något jag kan göra, typ smörja in för att minska ärren efter operationen?

Det tar 12 månader innan ärren är blekta. Man kan försöka att få ett bättre kosmetiskt resultat genom att stryka på s.k. siliconsalva. Det vanliga är att man har kirurgtejp på såren i sex månader och byter en gång i veckan. Detta kräver dock att man inte reagerar på tejpen. Då är det bättre att bara lufta ärren.

Kan man göra något för att minska ärren efter operation?

Kan man jämna till brösten utan implantat?

Snabbvy Läs mer

Mina bröst är ojämna och jag är beredd att genomgå kirurgi för att få dem korrigerade, men jag är inte så sugen på att skaffa implantat. Finns det några andra alternativ?

Jag skulle även vilja minska storleken på bröstvårtorna, men undrar om det blir ogjort vid en eventuell graviditet?

Om dina bröst har olika storlekar och olika form så kan vi korrigera, detta ofta via ett ärr runt bröstvårtan. Dessa ärr har en tendens att bli vidare och vidare beroende på en spänning i vävnaden. Graviditet ökar inte detta i sig, men om brösten blir stora under amning kan även vårtgårdarna bli större.

Vid stora olikheter kan ibland implantat vara den bästa lösningen. Om du med bröstvårtor menar det som står ut så är det riktigt att dessa kan bli längre efter en graviditet och amning. Det är då bättre att vänta med att operera sig till efter sista amningsperioden.

Ett alternativ till implantat är att ta eget fett och injicera i brösten i syfte att få bort ojämnheterna. Det kan dock krävas mer än en behandling med denna metod.

Kan man jämna till brösten utan implantat?

Kan man operera en bruten näsa?

Snabbvy Läs mer

Om man har en bruten näsa, kan man fortfarande komma till er och söka hjälp för en operation? Dessutom vill jag gärna veta hur patienterna känner sig efter genomförd operation?

Ja, det kan man säkert. I varje fall är det viktigt att titta på näsan och bedöma förutsättningarna. Ta gärna med bilder från tiden före skadan också.

Kan man operera en bruten näsa?

Kan man sova på magen efter en ett bröstförstoring?

Snabbvy Läs mer

Jag lider av sömnsvårigheter och sover jämt på mage. Kommer detta att vara ett problem när ärren läkt? Och kan man ta någon form av sömnpiller eller liknande efter operation och under läkningsprocessen så att jag kan sova på rygg under den här tiden?

Efter en bröstförstoringsoperation tar det ofta 4–6 veckor innan man kan ligga på sidan eller på mage. Man kan få hjälp med sömnmedel under en första tid efter operationen. Brösten är ömma i början efter en operation så det blir automatiskt att man då inte ligger på magen och sover. Detta borde inte få dig att avstå en bröstförstorings operation med allt positivt för självkänslan en sådan operation innebär.

Kan man sova på magen efter en ett bröstförstoring?

Kan ni göra min haka mer maskulin?

Snabbvy Läs mer

Ni skriver att ni kan utföra hakförstoring. Jag är även intresserad av implantat för att sänka ner min käklinje och bredda käken sett framifrån, vill få min käke mer maskulin. Utför ni sådana operationer?

Hakimplantat sänker inte käklinjen men den breddas framifrån i viss mån. Det Du efterfrågar kan eventuellt göras med fettinjektion.

Kan ni göra min haka mer maskulin?

Kan ni lyfta mina ögonbryn?

Snabbvy Läs mer

Jag är en 23-årig tjej som tidigare genomgått ögonlocksplastik, men insett att jag behöver ge ögonbrynen ett lyft för att få det resultatet jag vill ha. Jag har tittat på era före/efter-bilder, och tycker att resultaten där ni gjort ögonbrynslyft är jättefina! Vad kan ni erbjuda mig?

Vi skulle kunna erbjuda ett endoskopiskt pannlyft som ett alternativ trots din ringa ålder, men vi rekommenderar att komma på en konsultation eftersom vi aldrig beslutar om operation skall göras eller ej enbart med hjälp av bilder. Du är välkommen in så ser vi vad vi kan göra.

Kan ni lyfta mina ögonbryn?

Kan ni operera så att näsan ser ut som Kim Kardashians näsa?

Snabbvy Läs mer

Jag undrar om det är möjligt att få sin näsa opererad som en kändis rent utseendemässigt, exempelvis Kim Kardashian eller Irina Shayk? Min näsa är inte speciellt snygg och jag vill ha en näsa likt deras.

Det är omöjligt att svara på utan att jag träffat dig eller sett din näsa. Jag vet ju inte hur näsan ser ut. Det är helt beroende av de förutsättningar du har, men en bra idé är att ta med sig bilder där jag kan se vilken näsa du önskar ha. Jag tycker du ska komma på en konsultation, så kommer du få ett korrekt svar.

Kan ni operera så att näsan ser ut som Kim Kardashians näsa?

Kan ni ta bort mina påsar under ögonen?

Snabbvy Läs mer

Jag är 28 år gammal och har ögonpåsar sedan ganska länge. Jag har bestämt mig för att ta bort dem med hjälp av kirurgi eller laser. Jag har ingen hängande hud från nedre ögonlocken utan bara påsar men har hängande hud på övre ögonlock som jag också vill ta bort. Jag har några frågor och hoppas ni har möjlighet att svara på dem:

  • Hur många operationer gör ni varje år och hur mycket erfarenhet har ni av detta?
  • Har ni ofta upplevt komplikationer med era patienter, och i så fall vad avser komplikationerna?

Sedan 1999 har Dr. Göransson utfört ca 3 000 operationer. Numera utför vi ca 200–250 st/år. Problem har förekommit men vi finns alltid till hands för att hjälpa till när något händer.

Hos de som gjort en operation på övre ögonlock har det förekommit en lokal infektion, och då oftast hos rökare, med en frekvens 1 på 400.

Det har även hänt att snittet spricker upp någon dag efter att stygn tagits, även då oftast hos rökare, med en frekvens 1 på 400.

Undre ögonlock:
Det förekommer ibland irritation i ögat som i så fall kan avhjälpas med ögondroppar. 1 på 500 har fått lite slemhinneförtjockning i snittet, och det åtgärdas med laser utan några problem. Sammanfattningsvis uppstår lite problem och egentligen inga komplikationer som är bestående.

Kan ni ta bort mina påsar under ögonen?

Kan sångrösten ändras om jag opererar näsan?

Snabbvy Läs mer

Jag sjunger och undrar om min röst skulle ändras om jag opererar näsan?

Nej, det är inte sannolikt, men det finns alltid en liten risk att klanglådan förändras när man operera näsan. Vi brukar alltid noggrant informera patienter, som är mycket beroende av sin röst, om detta. Risken är dock mycket liten.

Kan sångrösten ändras om jag opererar näsan?

Kommer mina bröst se större ut i och med att implantaten sjunker ned?

Snabbvy Läs mer

Jag genomförde ett bröstlyft och skaffade bröstimplantat för bara några dagar sedan. Jag tycker att resultatet överlag har varit toppen. Mina bröstvårtor är nu där de ska vara och jag har inte längre hängiga bröst. Mina bröst ser dock inte riktigt lika stora ut som jag hade hoppats på. Kommer mina bröst se större ut i och med att implantaten sjunker ned, eller skulle jag ha kört på en större storlek?

Brösten ändras mycket efter ett bröstlyft och införandet av implantat. Det vanliga är att brösten är svullna den första månaden och sitter högt upp. Bröstet sjunker sedan. Det kommer inte att öka i storlek så om du tycker att det är för litet så skulle du valt ett större implantat. Samtidigt skall du vara glad att du fått så fina bröst utan häng, så storleken kanske inte betyder så mycket. Viktigast är formen, sedan storleken, sedan ärrens utseende. Låt det gå åtminstone ett år innan du eventuellt opererar om dig. Livet är ju inte bara bröst och man ändrar sig ofta över tid med vad som är viktigt i livet.

Kommer mina bröst se större ut i och med att implantaten sjunker ned?

Kommer mina mediciner ställa till problem?

Snabbvy Läs mer

Jag har några frågor inför min ögonoperation.

Jag äter några mediciner som jag undrar om dom är okej. Det är Metoprolol Sandoz 100 mg (mot hjärtklappning) samt Lergigan 25 mg (för insomning) samt Omeprazol 40 mg (för magkatarr). 
Är det några problem att jag äter dessa mediciner innan eller efter operationen?

Det är inga problem.

Kommer mina mediciner ställa till problem?

När kan jag träna efter en bröstoperation?

Snabbvy Läs mer

Jag är en träningsgalen tjej och har beslutat mig för att göra en bröstförstoring då jag alltid haft lite komplex för mina bröst och tycker att de även blivit mindre under åren. Min fråga är helt enkelt när jag kan börja träna igen efter en bröstoperation?

Den första tiden efter en bröstoperation är det vanligt att brösten upplevs ömma och känsliga. Det är viktigt att ta hand om sina ärr och se till att röra sig i första hand på ett sådant sätt som känns bra, och som inte gör ont. Som exempel brukar det ta 4–6 veckor innan det känns helt bra att ligga på sidan eller på mage när man sover.

Man ska avstå från att lyfta tungt de första veckorna efter bröstoperationen, men oftast kan man utan problem återgå till ett fysiskt lättare arbete redan efter 1-2 veckor. Huden läker dock förhållandevis snabbt efter en bröstoperation. Efter högst 6 veckor brukar huden ha hunnit anpassa sig till den nya volymen, och då är det helt ok att börja träna igen på samma sätt som man gjort innan bröstoperationen.

Är du tveksam på vad som blir bäst för just dig och dina träningsvanor? Vi på Conturkliniken svarar gärna på dina frågor! 

När kan jag träna efter en bröstoperation?

När tar man bort stygnen efter ögonoperation?

Snabbvy Läs mer

När tar man bort stygnen efter ögonoperation?

Efter 5–7 dagar tas stygnen bort.

När tar man bort stygnen efter ögonoperation?

Ökar risken för blodproppar vid fettsugning?

Snabbvy Läs mer

Ökar risken för blodproppar vid fettsugning?

Risken utan medicin är liten på friska kvinnor, såvida man inte har ärftlighet för blodproppar, röker eller äter p-piller. Vi på Conturkliniken brukar ge ett recept på Fragmin, ett medel som förhindrar bildandet av blodproppar. Vi följer alltid de rekommendationer som sjukhusen har.

Ökar risken för blodproppar vid fettsugning?

Opererar ni asiatiska näsor?

Snabbvy Läs mer

Jag har en väldigt stor nästipp och skulle vilja göra den smalare och även dra in näsvingarna om det är möjligt. Har också en liten bula på näsryggen.

Vi har erfarenhet av att operera asiatiska näsor. För att bedöma om en operation är lämplig och vad vi ska göra, så är det bäst om du kommer på en konsultation.

Opererar ni asiatiska näsor?

Påverkar bröstimplantat amningen?

Snabbvy Läs mer

Jag har funderat på att skaffa mig större bröst genom implantat, men är orolig hur det skulle påverka eventuell amning i framtiden när jag väljer att skaffa barn. Är det skillnad mellan olika typer av implantat. Det vill säga, innebär vissa en större risk för problem vid amning än andra?

Att skaffa sig implantat påverkar inte möjligheten att amma och det finns inga vetenskapliga belägg för att olika implantat skulle skilja sig åt. Om man samtidigt gjort en reduktionsplastik eller ett lyft kan detta negativt påverka förmågan att amma. Efter en bröstförminskningsoperation är förmågan att amma bara 30 procent beroende på att mycket bröstkörtelvävnad tagits bort.

Påverkar bröstimplantat amningen?

Placeras hakimplantatet längs med käken?

Snabbvy Läs mer

Jag har lite funderingar gällande hakimplantatet som dykt upp. Min haka har som en fettklump utanpå själva hakan eller skelettet, så när jag ler sticker den delen ut en bit. Hakimplantatet läggs väl längs med käken?

Jag tänker bara hur pass spetsigt det blir så att det inte ser onaturligt ut, särskilt när jag ler. För jag antar att fettklumpen då ligger utanpå implantatet?

Implantatet läggs direkt på benet och lyfter fram den mjuka vävnaden, hakan blir inte spetsig.

Placeras hakimplantatet längs med käken?

Ska man söka androlog innan man söker konsultation gällande gynekomasti?

Snabbvy Läs mer

Gällande gynekomasti – kan en 18 årig kille komma direkt till dig för konsultation eller bör jag först skall söka androlog för utredning för att se så att det inte är andra bakomliggande orsaker?

Du kan komma direkt till mig. Vid behov gör man en utredning, men det är sällsynt att det behövs. I sådana fall ordnar jag så att du kommer på en sådan.

Ska man söka androlog innan man söker konsultation gällande gynekomasti?

Utför ni förminskning av grop i hakan?

Snabbvy Läs mer

Jag har sett att ni utför hakplastik hos er. Något jag har undrat ett tag nu, är om ni utför förminskning på grop i hakan?

Om ni gör det, hur mycket skulle det kosta? Jag är endast intresserad av något mer permanent. Vad jag har förstått är att det inte går att få bort groparna helt, vilket är helt okej för mig då jag endast är intresserad av att reducera den någorlunda, då jag känner att den är lite för framträdande för mig.

Att döma av bilderna bör det gå att minska ned gropen med en fettinjektion eller kanske behövs det 2 behandlingar.

Utför ni förminskning av grop i hakan?

Utför ni ögonplastik med enbart lokalbedövning ifall jag önskar det?

Snabbvy Läs mer

Utför ni ögonplastik med enbart lokalbedövning ifall jag önskar det?

Normalt gör vi alla ingrepp under narkos men att göra det i lokalbedövning är fullt möjligt.

Utför ni ögonplastik med enbart lokalbedövning ifall jag önskar det?

Vad är skillnaden på droppformade implantat och runda?

Snabbvy Läs mer

Jag är en 21-årig tjej som är väldigt petite. Jag är 153 cm lång och min byst är en ungefärlig A-kupa i storlek. Jag har bestämt mig för att skaffa mig bröstimplantat. Nu har jag för första gången hört talas om droppformade implantat, och att dessa skulle passa min lilla kropp bättre och ge ett mer naturligt resultat. Är detta något som finns i Sverige och vad är skillnaden på resultatet gentemot runda implantat? Är det något mer man ska tänka på när man överväger denna typ av implantat?

Om man inte har något häng och önskar en kraftig fyllnad uppåt, då rekommenderas runda implantat. Om man vill att brösten skall se mer naturliga ut, så rekommenderar vi på Conturkliniken anatomiska eller droppformade implantat. Även droppformade implantat finns med mer fyllning uppåt. Man bör välja välkända implantat t.ex Mentors eller Motiva. Vid en personlig konsultation som kan vara uppåt 60 minuter så kan man i lugn och ro prova ut ett lämpligt implantat. Viktigast är formen sedan storleken och sist ärrens utseende. Du har alla chanser att få ett mycket lyckat operationsresultat.

Vad är skillnaden på droppformade implantat och runda?

Vad är tränings- och motionsrestriktionerna efter bröstförstoring?

Snabbvy Läs mer

Jag är en träningsgalen tjej och har beslutat mig för att göra en bröstförstoring då jag alltid haft lite komplex för mina bröst och tycker att de även blivit mindre under åren. Min fråga är helt enkelt vad tränings- och motionsrestriktionerna efter ingreppet är?

Efter sex veckor kan man återuppta full träningsaktivitet. Ibland får man ta det litet successivt pga kvarstående obehag, men det är inte farligt då att träna.

Vad är tränings- och motionsrestriktionerna efter bröstförstoring?

Vad har jag att förvänta mig om jag tar bort mina implantat?

Snabbvy Läs mer

Jag har haft bröstimplantat i 9 år nu, men har tröttnat på dem och funderar på att ta bort dem. Vad kan jag förvänta mig efter att de tagits bort? Även om jag inte är jättesugen på det, får jag bättre resultat om jag går ner i storlek istället för att ta bort dem helt?

Sannolikt är din hud uttänjd av implantaten och tar man bort dem blir huden säckig. Man kan då behöva göra ett lyft av bröstvårtan. Ett annat alternativ är att byta till mindre implantat vilket jag tror är bättre, för då får du fortfarande snygga bröst. Skulle det vara så att du har stora implantat t.ex. 500 cc och vill byta till 300–350 cc då kan även detta kräva ett lyft.

Vad har jag att förvänta mig om jag tar bort mina implantat?

Vad kostar det att ta bort silikonimplantat i näsan?

Snabbvy Läs mer

Jag har en undring kring min näsa. Jag har gjort en näsoperation med näsimplantat i Thailand. Jag funderar på att ta ut den, vad kommer det att kosta?

Det är över mejl omöjligt att svara på. Jag föreslår att du kommer på ett mottagningsbesök, där du kan få en rättvisande prisuppgift och vi kan också se vad som behöver göras, om något, istället för det implantatet. Det finns många frågor: Hur länge har du haft det? Har du gjort andra operationer på näsan i samband med att de satte in detta? Välkommen och boka konsultation.

Vad kostar det att ta bort silikonimplantat i näsan?

Vad kostar en bröstförstoring i Sverige?

Snabbvy Läs mer

Vad kostar en bröstförstoring i Sverige?

Om du väljer att utföra ingreppet utomlands får du eventuellt ett kortsiktigt billigare pris, men inte sällan kan proceduren bli dyrare i längden. Hos oss på Conturkliniken får du garanterad tillgång till uppföljning och rådgivning i flera år efter genomförd bröstoperation om så önskas.

Komplikationer efter genomförd bröstoperation är relativt ovanliga, men om det ändå skulle uppstå problem eller om du senare behöver byta implantat, är du garanterad ett förmånligt pris för att utföra ett sådant ingrepp inom 5 år från din första operation.

Här hittar du Conturklinikens guide till priser för bröstförstoring

Vad kostar en bröstförstoring i Sverige?

Vilka bröstlyftsmetoder lämnar minst ärr?

Snabbvy Läs mer

Jag funderar på att göra ett bröstlyft, men är orolig att ärren kanske inte är värt det. Vilka bröstlyftsmetoder lämnar minst ärr?

För att få ett beständigt gott resultat så bör man göra ett s.k. ankarärr då bröstvårtan flyttas upp och överskottshud tas bort. Viktigast är att få en snygg form på bröstet utan häng. Ärren läker alltid och blir med tiden blekare och blekare. Att bara göra ett ärr kring vårtgården ger inte långsiktigt något bra resultat och bröstvårtan kan högst lyftas 3 cm.

Vilka bröstlyftsmetoder lämnar minst ärr?