Frågor och svar

Kirurgiska behandlingar

Boka ditt besök direkt online
interiör på conturkliniken med medarbetare i bakgrunden

Här finner du alla frågor och svar angående Kirurgiska behandlingar

Hur får man bort dubbelhaka?

Snabbvy Läs mer

Hur får man bort dubbelhaka?

Många irriterar sig på fettet under hakan och på halsen, och undrar hur man ska bära sig åt för att bli av med dubbelhakan. Ofta är det här ett område som är svårt att bearbeta med hjälp av träning och kosthållning, och även om man har en vältränad kropp i övrigt kan dubbelhakan bita sig fast. Det är där vi på Conturkliniken kommer in – dubbelhakan är nämligen enkel att bli av med på kirurgisk väg!

Problemet med dubbelhakan kan uppstå oavsett ålder – men orsakerna varierar. För en del handlar det om ren övervikt, medan andra har kort hals där fettet syns extra tydligt, eller så är fettansamlingen genetisk. Åldern kan dock påverka valet av behandlingsmetod.

 • Yngre personer har oftast bra elasticitet i huden, så för att få en vackrare profil på hakan räcker det oftast med en fettsugning
 • Är man lite äldre är elasticiteten i huden nedsatt och det krävs oftast en kombination av fettsugning och lyft

 

Du kan också bli av med dubbelhakan!

Dagens metoder för fettsugning är så precisa och varsamma att det är möjligt att fettsuga små ytor på kroppen, och därmed bli av med dubbelhakan. Med mycket tunna kanyler är det möjligt att genomföra ingreppet – och patienten kan gå hem redan samma dag! Resultatet är en skarpare käklinje som inte ”tyngs ner” av en dubbelhaka. Det kan upplevas både föryngrande och förskönande. Att fettsuga hakan ger i regel ett fint och tillfredsställande resultat, eftersom att huden under hakan är så pass elastisk att den lätt drar ihop sig efter behandlingen.

 

Har du också en dubbelhaka som du gärna blir av med? Boka en konsultation med Conturkliniken!

Hur länge ska man tejpa näsan efter en näsoperation?

Snabbvy Läs mer

Hur länge ska man tejpa näsan efter en näsoperation?

Många känner till att man måste tejpa näsan en tid efter genomgången näsplastik. Direkt efter ingreppet gipsas näsan – ett gips som måste sitta kvar i omkring två veckor. Det är efter att gipset har avlägsnats som man behöver ha en tejpbit fastspänd över nästippen. Din läkare kommer instruera dig kring hur du bär dig åt. Orsaken till tejpen är att förhindra svullnad men också att stadga upp den nyopererade näsan. Efter 3 – 4 veckor går det bra att sluta tejpa dagtid, och gå över till att enbart göra det under natten.

 

Tejpa näsan efter näsplastik – och få ett perfekt resultat

Näsoperationen utförs i narkos, oftast med en öppen teknik. Det gör att du kan få ett ärr precis under näsan – medan resten av ärren finns inne i näsan.

Ska näsan bli smalare så knäcker man näsbenet, och ibland ska även brosket filas till. Gipset du får ska sitta kvar i upp till två veckor. Inuti näsan får du två proppar som du kan ta bort efter ett par dagar. Konvalescenstiden ligger på omkring två veckor. Men först efter 1 år kommer man kunna se det slutgiltiga resultatet. Läs mer om hur operationen går till i vår smidiga steg-för-steg-guide.

En del tycker att klistret från tejpen är svårt att få bort utan att skada huden. Det finns en del tips man kan ta till för att enklare tvätta bort det:

 • Använd lite matolja för att tvätta bort det, fettet löser upp klistret
 • Eller använd en mild ansiktsskrubb – gärna i kombination med lite ansiktsvatten

 

Vill du operera näsan? Boka en konsultation med oss!

Hur lång tid tar en bröstförstoring?

Snabbvy Läs mer

Hur lång tid tar en bröstförstoring?

En bröstförstoring är ett kirurgiskt ingrepp som utförs under narkos. Hela operationen tar cirka en timme. Men rekommendationen är att stanna kvar i minst fyra timmar efteråt, ofta under natten. Återhämtningstiden är längre, så även om själva ingreppet går fort kommer du behöva anpassa livet och tillvaron under en längre tid framöver. Efteråt kommer du inte kunna köra bil, så att du har någon som hämtar upp dig är viktigt. Vissa saker dröjer det länge innan man kan göra som förut – att träna bröstmusklerna ska du vänta med upp till två månader.

Sedan kommer du successivt återfå din ”vanliga” kropp – men med bysten du önskat dig!

 

Innan bröstförstoringen

Bröstförstoring är en av de allra vanligaste och populäraste plastikkirurgiska operationerna. Det är inte så konstigt – brösten är starkt förknippade med kvinnligheten och att ha vackra bröst som man är nöjd med kan höja både självkänslan och livskvalitén.

Innan ingreppet är det såklart många frågor som far genom huvudet. Utöver hur lång tid det tar undrar man såklart om återhämtningsprocessen och hur hela ingreppet går till. Se gärna vår steg-för-steg-guide!

En bröstförstoring kan vara ett lämpligt ingrepp för dig som:

 • Vill ha en mer proportionerlig kropp
 • Återskapa formen på bröstet från innan graviditet, amning eller viktminskning
 • Skapa en balans mellan bröst med olika storlekar

 

Skulle du vilja genomgå en bröstförstoring? Boka en konsultation med oss!

Hur länge ska man ha stöd bh efter bröstförstoring?

Snabbvy Läs mer

Hur länge ska man ha stöd bh efter bröstförstoring?

Alla människor reagerar olika på operationer och ingrepp. Det betyder att konvalescenstiden varierar. Efter en bröstförstoring behöver man använda en speciell bh – en post op-bh. Den ska ge extra stöd utan att skava och samtidigt skydda området. Under de tre första veckorna behöver man använda stöd-bh:n dygnet runt- Efter det ska man bära den ytterligare tre veckor under dagtid – men då går det bra att sova utan den.

Läs mer om bröstförstoring

 

Efter bröstförstoringen

Utöver att du ska ha stöd-bh efter bröstförstoringen finns det en del andra aspekter att tänka på efter operationen. Man kan behöva extra stöd för kroppen i sängen, så det är bra att bunkra upp med många kuddar att placera under ryggen och knäna. Du kommer vilja ha sköna kläder som går lätt att ta av och på så tänk på att ha sådana till hands.

 • Du kommer inte kunna duscha på ett par dagar
 • Det kan vara svårt att lyfta armarna över huvudet – se till att saker i hemmet och kläder ligger närmre till hands
 • Efter operationen kommer du behöva äta smärtstillande och antibiotika
 • Brösten kan kännas större än du tänkt dig! Men du behöver inte oroa dig, det är bara svullnaden som kommer lägga sig
 • Undvik alkohol, rökning och receptfria läkemedel under de första dagarna

 

Funderar du på en bröstförstoring hos Conturkliniken? Boka en konsultation online. 

Hur går en bröstoperation till?

Snabbvy Läs mer

Hur går en bröstoperation till?

Vi på Conturkliniken erbjuder en mängd olika ingrepp och varianter av bröstoperation, som alla har olika tillvägagångssätt. Det finns vissa gemensamma nämnare kring proceduren – vad som händer efter operationen exempelvis.

 • Man får stygn som försvinner av sig själva, och även tejp som ska sitta kvar tills återbesöket
 • Det går bra att duscha, men inte att bada under de först två veckorna
 • Under ett par veckor kan man känna stickningar och känselbortfall på armen
 • Området bli svullet och du får blåmärken runt såret

 

Så går en bröstoperation till

 Förstoring

Genom ett kort snitt under bröstet eller i armhålan, skapas en ficka som ett förstorande implantat kan föras in i. Vilken storlek som passar dig bäst kommer vi fram till gemensamt när du besöker oss.  Läs mer om hur en bröstförstoring går till. 

Förstoring och lyft

Det är vanligt att man vill ha ett lyft i kombination med en förstoring. Operationens inledande sked går likadant till som en bröstförstoring, men man lägger ett något längre snitt i bröstvecket och uppåt. Det ser ut som ett liggande T upp mot vårtgården, ett så kallat ankarärr. Ett snitt läggs också runt vårtgården. Genom dess snitt kan man strama åt vävnaden och huden och fästa den vid en lämplig höjd.

Läs mer om förstoring med lyft. 

 

Förminskning

Snittet läggs här likadant som vid bröstlyft, med i tillägg sker även en reduktion av bröstvävnaden. Vid det här ingreppet kommer man uppleva en lyftande effekt.

Läs mer om förminskning. 

Är du intresserad av en bröstoperation hos oss på Conturkliniken? Varmt välkommen att boka en konsultation online!

Varför ska man ha gördel efter bukplastik?

Snabbvy Läs mer

Varför ska man ha gördel efter bukplastik?

Om du funderar på bukplastik så kanske du har hört att man får bära en gördel efteråt. Och mycket riktigt – redan när du vaknar ur narkosen kommer du märka att du har fått på dig en gördel runt magen. Det är viktigt att du inte tar bort gördeln, för under den sitter bred tejp som håller ihop operationssåret. De enda gångerna den kan tas bort är när man ska lägga om såret med ny tejp. Gördelns funktion är att förhindra kroppen från att bilda vätska mellan hud och bukmuskler. Bildas vätskan behöver man dränera för att vävnaden ska kunna läka.

Hur länge behöver gördeln sitta kvar? Det är helt individuellt. Tejpen tas bort efter en vecka, men när du kan ta bort gördeln kommer du och kirurgen prata om vid ditt återbesök.

En post-operationsgördel ger också en viss smärtlindring och gör att du snabbare kommer tillbaka till full rörlighet.

Se pris på bukplastik här. 

 

Tänk på det här efter bukplastik

Efter att du gått igenom en bukplastikoperation behöver du stanna kvar över natten. Du kommer behöva vara sjukskriven i minst en vecka – du kommer ha svårt att stå upprätt under den här tiden. Konvalescenstiden avgörs av vilken typ av arbete du har. I början kommer ärret vara rött, men det bleknar under det första året.

Resultatet efter bukplastiken är att din bukvägg blir stadigare, och magen slutar bukta ut. Överskottsfett och huden på magen är avlägsnat.

Efter operationen:

 • Får du blodförtunnande sprutor
 • Kommer du att bära en gördel efter bukplastiken, i omkring sex veckor.
 • Ska du tänka på att röra dig, men utan att bli svettig. Att ligga stilla är inte bra
 • Efter två dagar går det bra att duscha
 • Undvik alkohol under den första veckan
 • Rökning försvårar läkeprocessen, så avstå från det under de först veckorna – eller sluta helt

Är du intresserad av bukplastik? Boka konsultation hos Conturkliniken. 

Vad är bukplastik?

Snabbvy Läs mer

Vad är bukplastik?

Bukplastik är en mycket populär och vanligt förekommande plastikkirurgisk operation. Syftet med operationen är att avlägsna överskottshud på buken, men också att strama upp muskulaturen. Att man får överskottshud på magen är vanligt efter:

 • Graviditet där bukmusklerna blivit uttänjda och framåtbuktande
 • Viktnedgång efter övervikt

Conturkliniken erbjuder bukplastik, läs mer om ingreppet här.  

Det är möjligt att genomföra en fettsugning i kombination med bukplastiken, men erfarenhet har visat att resultatet blir bättre om man väntar en tid mellan dessa båda ingrepp.

 

Är bukplastik farligt?

Vid en stor operation som bukplastik finns alltid risker. Personer som varit väldigt överviktiga har ofta en ökad tendens att blöda. Vi på Conturkliniken är såklart medvetna om de risker som finns vid ingrepp, och har också väl utarbetade strategier för att förebygga dem. Inför en operation ges en dos antibiotika, och efteråt ges blodförtunnande.

  

Vad är tummy tuck?

Har du sökt efter information om bukplastik och får upp uttrycket ”tummy tuck” i stället? Tummy tuck är samma sak som bukplastik, men är ett uttryck som används i engelskspråkiga länder, och som nått Sverige genom exempelvis populärkultur.

  

Hur går bukplastik till?

Innan operationen måste patienten avstå från blodförtunnande läkemedel och smärtstillande läkemedel. Själva ingreppet tar cirka 2-3 timmar och utförs i narkos. Genom ett snitt vid den lägre delen av buken kan kirurgen avlägsna hud och fett från muskulaturen. Läs mer om hur operationen i vår steg-för-steg guide!  

Vi på Conturkliniken erbjuder bukplastik. Vi inleder alltid med en konsultation där vi går igenom ingreppet, dina önskemål och hur vi bäst kan hjälpa dig. Boka en konsultation här. 

Vad är gynekomasti?

Snabbvy Läs mer

Vad är gynekomasti?

Gynekomasti innebär att bröstkörtelvävnaden hos män eller pojkar är ökad – och har orsakat en förstoring av ett eller två bröst. Ordet kommer från grekiskans gyne = kvinna och mastos = bröst. Gynekomasti är inte alls ovanligt och kan förekomma i alla åldrar, från de tidiga tonåren. För många är det ett rent estetiskt problem och det är lätt hänt att man börjar ifrågasätta hur manlig man ser ut med förstorade bröstkörtlar. Men det är också vanligt att det leder till oro och att man grubblar över orsaken. Om du undrar hur du ska bli av med din gynekomasti kan du känna dig trygg med att vi på Conturkliniken har många års erfarenhet av ingreppet – se våra fina resultat här. 

 

Kan läkemedel ge gynekomasti?

Många undrar varför de drabbats av gynekomasti. Vanliga orsaker är:

 • Ökad fettansamling, som går under benämningen pseudogynekomasti eller lipomasti
 • Hormonell obalans mellan testosteron och östrogen i kroppen
 • Läkemedel

 Ofta går inte orsaken att skylla på en enda faktor. Det finns läkemedel som påverkas kroppen hormonella balans. Läkemedel mot prostatacancer exempelvis, men även naturläkemedel som ökar kroppens östrogen.

  

Hur blir man av med gynekomasti?

Om man lidit av gynekomasti en längre tid, kanske flera år, är kirurgi det enda alternativet. Vi på Conturkliniken erbjuder bröstförminskning för män. Vi avlägsnar fett och bröstkörtelvävnad med ett platt bröst som resultat. Behandlingsmetoderna varierar beroende på din anatomi, därför inleder vi alltid din behandling hos oss med en konsultation, som du enkelt bokar online. 

Vad är facelift?

Snabbvy Läs mer

Facelift är samma ingrepp som på svenska ibland kallas för ansiktslyft. Det utförs med en ofta väldigt god effekt för att minska förekomsten av rynkor och slapp, lös hud i ansiktet. Den genomsnittliga patienten är:

 • Mellan 45 och 60 år
 • Man eller kvinna
 • Trött på sitt rynkiga ansikte

Operationen utförs i lokalbedövning, ofta i kombination med lugnande medicin eller narkos.

Kirurgen lägger tunna, tunna snitt så att huden kan sträckas ut, överskott tas bort och snitten sys sedan ihop. Själva operationen tar bara ett par timmar. Det brukar ta ungefär två veckor innan patienten kan gå tillbaka till arbetet.

Därför behövs facelift

Med åren minskar hudens elasticitet samtidigt som lagret av underhudsfett blir tunnare. Det leder till att ansiktet blir rynkigt, vilket många besväras av då det får dem att se äldre och tröttare ut. Idag finns många metoder för rynkreducering. Men det mest effektiva är facelift – vid slapp hud och stor förekomst av rynkor.

Hur länge håller resultatet av facelift?

Hur länge resultatet håller beror på dina förutsättningar. Vid ditt första möte med oss på Conturkliniken går vi tillsammans med dig igenom dina förväntningar och vad vi kan uppnå. Slutresultatet av ingreppet syns efter ungefär 3 – 6 månader. I och med att man stramar år huden på kirurgisk väg kan man vänta sig ett bestående resultat. Om man jämför med vissa andra metoder för att reducera rynkor så är facelift det med mest bestående resultat. Man kan säga att man genom ansiktslyftet flyttar ansiktshuden några år tillbaka i tiden. Titta på vårt galleri med bilder före och efter facelift!

Vad är facelift?

Vad kostar det att ta bort åderbråck?

Snabbvy Läs mer

Hos oss på Conturkliniken kostar det mellan 14900 – 3950, beroende på omfattning och om det är ett eller båda benen som behandlas. Vi är specialister på åderbråck och behandlingen utförs av erfaren specialistkirurg.

Läs mer om åderbråck och hur vi kan hjälpa dig bli av med dem!

Är det värt kostnaden att ta bort åderbråck?

Många som har åderbråck på benen lider av det, trots att det är otroligt vanligt. En bedömning är att upp till 40 % av alla vuxna någon gång får åderbråck.  De gör allt för att dölja de blå strimmorna, och undviker exempelvis lätta kläder när det är varmt. Det kan vara ett stort bekymmer som påverkar det dagliga livet, samtidigt som det påverkar självkänslan. Vilken metod som passar dig bäst beror på många faktorer. Som orsak och livssituation.

>> Se våra före- och efterbilder

När du vill ta bort åderbråck

För att ta reda på vilket behandlingsalternativ som passar dig bäst gör du klokast i att boka en konsultation hos oss. Där går vi igenom dina förutsättningar och önskemål. Vi rekommenderar en behandlingsmetod och berättar allt om hur det går till. Du kommer också få möjlighet att ställa alla frågor du har om att ta bort åderbråck, och om vad det kostar att göra det. Varmt välkommen att ta kontakt med Conturkliniken!

 

Vad kostar det att ta bort åderbråck?

åderbråck närbild