Frågor och svar

Går det att undvika bröstcancer genom att byta ut brösten mot implantat?

interiör på conturkliniken med medarbetare i bakgrunden
bröstoperation

Angelina Jolie gick nyligen ut i pressen och berättade att hon var bärare på BRCA1-genen, och läkare sa att hon hade 87 % chans att få bröstcancer, och att hon hade opererat bort båda brösten. Hur vet man om man är bärare på samma gen, går det att testa? Vad kostar det i så fall? Och går det att undvika bröstcancer helt genom att byta ut dem mot implantat?

Svar:

Vem som helst får inte testa sig. Det kräver att man från läkarhåll misstänker att man kan ha en gen som kan ge bröstcancer. Om ens mamma var under 40 år då hon fick bröstcancer blir man testad, eller att två släktingar t.e.x moster och mamma fick detta innan de blev 50 år eller att tre närstående tex mamma, mormor och en moster har fått bröstcancer oberoende av ålder.

På speciella ärftlighetsmottagningar utförs sedan testerna av specialutbildade läkare. Om man då rekommenderas att ta bort brösten erbjuds man en rekonstruktion av brösten ofta med ett implantat och efter med bibehållen bröstvårta för att det kosmetiska resultatet skal bli så bra som möjligt. Kostnaden är vanlig landstingsersättning.

  Vill du veta mer?

  Kontakta oss på telefon: 08 – 503 858 00 eller via e-post nedan.

  Boka en konsultation

  Här kan du boka tid för en konsultation hos läkare eller sköterska. Du kan också boka tid för injektionsbehandling och återbesök hos sköterska.

  Boka tid online

  Vill du veta mer om bröstkirurgi?

  Läs mer om behandlingar, se priser eller titta på före- och efterbilder.

  Läs mer om bröstkirurgi