Frågor och svar

Är det bättre att lägga bröstimplantaten framför än delvis bakom bröstmuskeln?

interiör på conturkliniken med medarbetare i bakgrunden
förberedelse inför bröstlyft

Jag har förstått att man kan lägga bröstimplantaten framför eller delvis bakom bröstmuskeln. Vad är fördelarna med respektive metod och har man som patient något val eller är det ett beslut som tas av läkaren?

Svar:

I 95 % läggs implantaten delvis bakom den stora bröstmuskeln vilket innebär att i övre delen av bröstet täcks implantatet av muskeln men i nedre delen av bröstkörteln för att implantatet skall fylla ut ordentligt nedåt och inte hamna för högt. Skälet är att man får ett snyggt decolletage utan att man ser kanten på implantaten. Vidare minskar risken för rotation av implantaten eftersom det yttre vävnadstrycket blir större. Den enda nackdelen är att implantaten blir något tilltryckta och brösten därmed plattare i jämförelse med om implantaten läggs framför muskeln.

Om man har ett litet häng dvs. upp till 2 cm, kan man genom att lägga implantaten framför muskeln undvika ett lyft med ett s.k. ankarärr, genom att bröstet blir rundare och lyfter bröstvårtan ett par cm. Även de som tävlar i body building kan behöva ha implantaten framför muskeln för att det inte skall ändra läge när man spänner bröstmuskeln. Vid konsultationen diskuterar man dessa aspekter och beslutet sker alltid i samförstånd med en välinformerad patient.

  Vill du veta mer?

  Kontakta oss på telefon: 08 – 503 858 00 eller via e-post nedan.

  Boka en konsultation

  Här kan du boka tid för en konsultation hos läkare eller sköterska. Du kan också boka tid för injektionsbehandling och återbesök hos sköterska.

  Boka tid online

  Vill du veta mer om bröstkirurgi?

  Läs mer om behandlingar, se priser eller titta på före- och efterbilder.

  Läs mer om bröstkirurgi