Frågor och svar

Bröstkirurgi

Boka ditt besök direkt online
interiör på conturkliniken med medarbetare i bakgrunden

Här finner du alla frågor och svar angående Bröstkirurgi

Hur lång tid tar en bröstförstoring?

Snabbvy Läs mer

Hur lång tid tar en bröstförstoring?

En bröstförstoring är ett kirurgiskt ingrepp som utförs under narkos. Hela operationen tar cirka en timme. Men rekommendationen är att stanna kvar i minst fyra timmar efteråt, ofta under natten. Återhämtningstiden är längre, så även om själva ingreppet går fort kommer du behöva anpassa livet och tillvaron under en längre tid framöver. Efteråt kommer du inte kunna köra bil, så att du har någon som hämtar upp dig är viktigt. Vissa saker dröjer det länge innan man kan göra som förut – att träna bröstmusklerna ska du vänta med upp till två månader.

Sedan kommer du successivt återfå din ”vanliga” kropp – men med bysten du önskat dig!

 

Innan bröstförstoringen

Bröstförstoring är en av de allra vanligaste och populäraste plastikkirurgiska operationerna. Det är inte så konstigt – brösten är starkt förknippade med kvinnligheten och att ha vackra bröst som man är nöjd med kan höja både självkänslan och livskvalitén.

Innan ingreppet är det såklart många frågor som far genom huvudet. Utöver hur lång tid det tar undrar man såklart om återhämtningsprocessen och hur hela ingreppet går till. Se gärna vår steg-för-steg-guide!

En bröstförstoring kan vara ett lämpligt ingrepp för dig som:

 • Vill ha en mer proportionerlig kropp
 • Återskapa formen på bröstet från innan graviditet, amning eller viktminskning
 • Skapa en balans mellan bröst med olika storlekar

 

Skulle du vilja genomgå en bröstförstoring? Boka en konsultation med oss!

Hur länge ska man ha stöd bh efter bröstförstoring?

Snabbvy Läs mer

Hur länge ska man ha stöd bh efter bröstförstoring?

Alla människor reagerar olika på operationer och ingrepp. Det betyder att konvalescenstiden varierar. Efter en bröstförstoring behöver man använda en speciell bh – en post op-bh. Den ska ge extra stöd utan att skava och samtidigt skydda området. Under de tre första veckorna behöver man använda stöd-bh:n dygnet runt- Efter det ska man bära den ytterligare tre veckor under dagtid – men då går det bra att sova utan den.

Läs mer om bröstförstoring

 

Efter bröstförstoringen

Utöver att du ska ha stöd-bh efter bröstförstoringen finns det en del andra aspekter att tänka på efter operationen. Man kan behöva extra stöd för kroppen i sängen, så det är bra att bunkra upp med många kuddar att placera under ryggen och knäna. Du kommer vilja ha sköna kläder som går lätt att ta av och på så tänk på att ha sådana till hands.

 • Du kommer inte kunna duscha på ett par dagar
 • Det kan vara svårt att lyfta armarna över huvudet – se till att saker i hemmet och kläder ligger närmre till hands
 • Efter operationen kommer du behöva äta smärtstillande och antibiotika
 • Brösten kan kännas större än du tänkt dig! Men du behöver inte oroa dig, det är bara svullnaden som kommer lägga sig
 • Undvik alkohol, rökning och receptfria läkemedel under de första dagarna

 

Funderar du på en bröstförstoring hos Conturkliniken? Boka en konsultation online. 

Hur går en bröstoperation till?

Snabbvy Läs mer

Hur går en bröstoperation till?

Vi på Conturkliniken erbjuder en mängd olika ingrepp och varianter av bröstoperation, som alla har olika tillvägagångssätt. Det finns vissa gemensamma nämnare kring proceduren – vad som händer efter operationen exempelvis.

 • Man får stygn som försvinner av sig själva, och även tejp som ska sitta kvar tills återbesöket
 • Det går bra att duscha, men inte att bada under de först två veckorna
 • Under ett par veckor kan man känna stickningar och känselbortfall på armen
 • Området bli svullet och du får blåmärken runt såret

 

Så går en bröstoperation till

 Förstoring

Genom ett kort snitt under bröstet eller i armhålan, skapas en ficka som ett förstorande implantat kan föras in i. Vilken storlek som passar dig bäst kommer vi fram till gemensamt när du besöker oss.  Läs mer om hur en bröstförstoring går till. 

Förstoring och lyft

Det är vanligt att man vill ha ett lyft i kombination med en förstoring. Operationens inledande sked går likadant till som en bröstförstoring, men man lägger ett något längre snitt i bröstvecket och uppåt. Det ser ut som ett liggande T upp mot vårtgården, ett så kallat ankarärr. Ett snitt läggs också runt vårtgården. Genom dess snitt kan man strama åt vävnaden och huden och fästa den vid en lämplig höjd.

Läs mer om förstoring med lyft. 

 

Förminskning

Snittet läggs här likadant som vid bröstlyft, med i tillägg sker även en reduktion av bröstvävnaden. Vid det här ingreppet kommer man uppleva en lyftande effekt.

Läs mer om förminskning. 

Är du intresserad av en bröstoperation hos oss på Conturkliniken? Varmt välkommen att boka en konsultation online!

Vad är gynekomasti?

Snabbvy Läs mer

Vad är gynekomasti?

Gynekomasti innebär att bröstkörtelvävnaden hos män eller pojkar är ökad – och har orsakat en förstoring av ett eller två bröst. Ordet kommer från grekiskans gyne = kvinna och mastos = bröst. Gynekomasti är inte alls ovanligt och kan förekomma i alla åldrar, från de tidiga tonåren. För många är det ett rent estetiskt problem och det är lätt hänt att man börjar ifrågasätta hur manlig man ser ut med förstorade bröstkörtlar. Men det är också vanligt att det leder till oro och att man grubblar över orsaken. Om du undrar hur du ska bli av med din gynekomasti kan du känna dig trygg med att vi på Conturkliniken har många års erfarenhet av ingreppet – se våra fina resultat här. 

 

Kan läkemedel ge gynekomasti?

Många undrar varför de drabbats av gynekomasti. Vanliga orsaker är:

 • Ökad fettansamling, som går under benämningen pseudogynekomasti eller lipomasti
 • Hormonell obalans mellan testosteron och östrogen i kroppen
 • Läkemedel

 Ofta går inte orsaken att skylla på en enda faktor. Det finns läkemedel som påverkas kroppen hormonella balans. Läkemedel mot prostatacancer exempelvis, men även naturläkemedel som ökar kroppens östrogen.

  

Hur blir man av med gynekomasti?

Om man lidit av gynekomasti en längre tid, kanske flera år, är kirurgi det enda alternativet. Vi på Conturkliniken erbjuder bröstförminskning för män. Vi avlägsnar fett och bröstkörtelvävnad med ett platt bröst som resultat. Behandlingsmetoderna varierar beroende på din anatomi, därför inleder vi alltid din behandling hos oss med en konsultation, som du enkelt bokar online. 

Hur länge är jag svullen efter bröstförstoring?

Snabbvy Läs mer

Hur länge är jag svullen efter bröstförstoring?

Brösten kan vara svullna ett par månader efter en bröstoperation, ibland längre.  Svullnaden avtar dock successivt och är som mest svullna under de två första veckorna.

bröstimplantat

Hur länge har man ont efter bröstförstoring?

Snabbvy Läs mer

Hur länge har man ont efter bröstförstoring?

Hur ont man får efter en bröstförstoring är individuellt. Vid en bröstförstoringsoperation får våra patienter  alltid förebyggande smärtstillande medicin under första veckan efter operation , vilket gör att det oftast inte upplevs som speciellt smärtsamt.

bröstimplantat

Ska man tejpa ärren efter bröstförstoring?

Snabbvy Läs mer

Ska man tejpa ärren efter bröstförstoring?

Ja , vi rekommenderar tejpning av operationssnitten efter operation upptill ett halv år efter din bröstförstoring. Att tejpa ärren bidrar till en mycket bättre läkningsprocess.

bröstimplantat

Får man ärr efter bröstförstoring?

Snabbvy Läs mer

Får man ärr efter bröstförstoring?

Att få ärr efter en bröstförstoring är individuellt och beror på operationsteknik och din egna läkningsförmåga.

Vid en bröstförstoring finns det olika sätt att lägga operationssnittet. Vanligast är i vecket under brösten , men kan även som en halvmåne i undre delen av bröstgården alternativt i armhålan. Snitten/ärren är oftast minimalt synliga om de ens syns.

bröstimplantat

Kan jag göra en naturlig bröstförstoring?

Snabbvy Läs mer

Kan jag göra en naturlig bröstförstoring?

Absolut kan du göra en naturlig bröstförstoring. På Conturkliniken arbetar vi efter en egen noga utarbetad metodik –  Conturmetoden. Detta innebär att Vi alltid utgår ifrån patientens naturliga förutsättningar , och utifrån dessa beslutar vad som leder till ett naturligt resultat. Tillsammans beslutas om ett bröstimplantat som ger såväl optimal form som storlek på brösten.

Vill du veta dina förutsättningar för att få en så naturlig bröstförstoring som möjligt? Kontakta då oss och boka en konsultation.

 

bröstimplantat

Bröstförstoring framför eller bakom muskeln?

Snabbvy Läs mer

Bröstförstoring framför eller bakom muskeln?

Genom att placera bröstimplantatet med övre delen bakom bröstmuskeln och med den undre delen av implantatet framför bröstmuskeln, skapar man en naturlig övergång och gör att bröstets form inte hamnar för långt ner. Du får ett snyggt dekolletage, helt enkelt.

Det kan dock finnas skäl att lägga bröstimplantatet framför muskeln istället för bakom. Ett sådant kan vara att man vill korrigera en något hängande byst (upp till 2 cms häng kan korrigeras på detta sätt), men utan att utföra ett regelrätt bröstlyft. Genom att lägga implantatet framför muskeln lyfter man bröstet ett par cm och det upplevda hänget kan då korrigeras.

Exakt hur bröstimplantaten ska placeras är alltid något som bestäms genom en noggrann konsultation av patient och läkare i samråd.

Vi pratar gärna mer om dina förutsättningar och besvarar alla dina frågor på en konsultation.

bröstimplantat