Ytliga kärl – ben

Vill du ta bort ytliga blodkärl på benen?

Boka konsultation för ytliga blodkärl
ytliga blodkärl på ben hos äldre kvinna

Det är vanligt att drabbas av ytliga blodkärl/ådernät; ända upp till 85 % av alla människor har ådernät och det förekommer lika ofta hos kvinnor som hos män. Det är helt ofarligt, men upplevs av många som missprydande.

Ytliga blodkärl/ådernät, också kallat spiders, kan uppstå redan i unga år.

Det finns olika skäl till att man utvecklar ådernät, så som hormonförändring, graviditet, övervikt eller åderbråck. Om man har åderbråck bör det åtgärdas först – då blir resultatet bättre och risken för återfall minskas. Åderbråcken uppkommer vanligtvis på låren, i knävecken och vid anklarna.

ytliga blodkärl i närbild innan behandling
kroppskirurgi

Behandling

Den mest effektiva och vanliga behandlingen för att ta bort ytliga blodkärl/ådernät är en injektionsbehandling.

Det innebär små stick i huden av en väldigt fin nål, som ibland kan svida lite lätt. Omedelbart efter behandlingen kan man se små bulor och vara lite röd på behandlad hud och vissa personer upplever också en lätt klåda kan förekomma på huden de närmsta 1–2 dygnen.

Läkemedlet man använder är Aethoxysklerol – det framkallar en inflammation i blodkärlet, varav kärlväggarna klibbar ihop och blodkärlet förstörs. Kärlet blir först rött, sedan blått och börjar blekna efter ungefär tre veckor.

Behandlingen utförs av vår specialistsjuksköterska som har mångårig erfarenhet av injektionsbehandlingar och det finns alltid läkare på mottagningen som kan konsulteras vid behov.

Efter behandlingen av ytliga blodkärl/ådernät

Vi rekommenderar stödstrumpor de närmaste dagarna efter att man tagit bort ytliga blodkärl/ådernät. Bör ej utsättas för sol så länge som kärlen är röda eller så länge det finns blåmärken kvar, vilket tar ca 3 veckor.

Antalet behandlingar beror på hur mycket kärl man har och hur grova de är. Vanligtvis behövs mellan 1–3 behandlingar och det bör gå 6 veckor mellan injektionerna. Man kan inte ta bort alla ådernät, men ca 70 % av de ytliga blodkärlen/ådernäten är en realistisk förväntan.

Biverkningar

Biverkningarna vid injektion av ytliga blodkärl/ådernät är ovanliga och ofarliga.

De vanligaste besvären som kan uppstå är en lätt hudmissfärgning på insticksstället, som vanligtvis bleknar bort helt. Irritation och lätt klåda kan också förekomma de första dygnen.