fråga våra kirurger

Har du en fråga till våra kirurger?

För oss är varje patient unik! Välkommen att ställa frågor till våra kirurger som är experter med dokumenterade specialkompetenser inom respektive behandlingsområde. Conturkliniken® har utfört plastikkirurgi & estetiska behandlingar sedan 1995 och har över 15000 nöjda kunder. Vi erbjuder behandlingar med fokus på att ge dig som kund ett tryggt, unikt och kvalitativt omhändertagande.

För andra frågor och svar, klicka här

Boka ditt besök online

Här kan du boka konsultation för att ta bort pigmentfläckar direkt online!

Behandling av melasma

Melasma är en mycket vanligt ojämn brunfärgning, solbränna, eller blå-grå missfärgning av huden i ansiktet. Förekommer nästan uteslutande hos kvinnor, vanligen i de reproduktiva åren, men kan inträffa när som helst. Melasma uppstår vanligtvis på kinderna, överläppen, panna och haka. I sällsynta fall kan det också finnas på underarmarna eller hals.
Melasma behandling hos Conturkliniken i Stockholm.

Vad orsakar melasma?

Den exakta orsaken är okänd. Hormoner, ultraviolett ljus och genetik är predisponerade. Melasma tros vara orsakad av stimulering av melanocyter eller pigmentproducerande celler. Kvinnor med ljusbrun hudtyp som bor i regioner med intensiv solexponering är särskilt känsliga för att utveckla detta.

Kan melasma försvinna efter graviditeten eller om man slutar med p-piller?

De flesta kvinnor som utvecklar melasma under graviditeten eller i samband med p-piller användning tycker att områdena med mörkare hud bleknar efter graviditeten eller om de slutar med p-piller. På vissa kvarstår förändringen tills de slutar amma, och i vissa fall går det aldrig helt bort. Tillhör man denna grupp, blir melasma ett kroniskt återkommande tillstånd.

Behandling av Melasma

Genom att använda solskyddsmedel och undvika solexponering kan man förhindra melasma från att bli värre Detta innebär att bära solkräm varje dag och återapplicera nytt solskyddsmedel var annan timme. Någon typ av solhatt är också att rekommendera. Trots detta är det vanligt att melasman förvärras under sommarmånaderna och kvarstår sedan under hösten och då krävs oftast en mer aktiv behandling.

Hur kan jag behandla melasma?

Den vanligaste och mest effektiva behandlingen är att använda ett medicinskt hudvårdsprogram. Under kontrollerade former med täta återbesök använder man en kombination av Hydrokinon och Tretinoin (a-vitamin). Hydrokinon har varit den ledande behandlingen av detta tillstånd i många år. Under senare år har forskningen visat att en kombination av Hydrokinon och a-vitamin (Tretinoin) är den mest effektiva behandlingen mot melasma. Kemisk peeling kan användas som komplettering, speciellt i motsträviga fall.

Denna behandling är ett medicinskt hudprogram och preparaten är receptbelagda därför måste det vara en läkarmottagning med specialist utbildad personal som sköter behandlingen.

Här kan du boka konsultation för att ta bort pigmentfläckar direkt online!

Bonuskortet!

Vi vill belöna våra återkommande kunder med ett bonuskort, läs mer om vad det innebär här.

Bonuskort för icke kirurgiska behandlingar