Fråga doktorn
Ring
Melasma är en mycket vanligt ojämn brunfärgning, solbränna, eller blå-grå missfärgning av huden i ansiktet. Förekommer nästan uteslutande hos kvinnor, vanligen i de reproduktiva åren, men kan inträffa när som helst. Melasma uppstår vanligtvis på kinderna, överläppen, panna och haka. I sällsynta fall kan det också finnas på underarmarna eller hals.
Den exakta orsaken är okänd. Hormoner, ultraviolett ljus och genetik är predisponerade.
Melasma tros vara orsakad av stimulering av melanocyter eller pigmentproducerande celler. Kvinnor med ljusbrun hudtyp som bor i regioner med intensiv solexponering är särskilt känsliga för att utveckla detta.
Genom att använda solskyddsmedel och undvika solexponering kan man förhindra melasma från att bli värre.
Detta innebär att bära solkräm varje dag och återapplicera nytt solskyddsmedel var annan timme. Någon typ av solhatt är också att rekommendera. Trots detta är det vanligt att melasman förvärras under sommarmånaderna och kvarstår sedan under hösten och då krävs oftast en mer aktiv behandling.
De flesta kvinnor som utvecklar melasma under graviditeten eller i samband med p-piller användning tycker att områdena med mörkare hud bleknar efter graviditeten eller om de slutar med p-piller.
På vissa kvarstår förändringen tills de slutar amma, och i vissa fall går det aldrig helt bort. Tillhör man denna grupp, blir melasma ett kroniskt återkommande tillstånd.
Den vanligaste och mest effektiva behandlingen är att använda ett medicinskt hudvårdsprogram.
Under kontrollerade former med täta återbesök använder man en kombination av Hydrokinon och Tretinoin (a-vitamin). Hydrokinon har varit den ledande behandlingen av detta tillstånd i många år. Under senare år har forskningen visat att en kombination av Hydrokinon och a-vitamin (Tretinoin) är den mest effektiva behandlingen mot melasma.
Kemisk peeling kan användas som komplettering, speciellt i motsträviga fall.
Denna behandling är ett medicinskt hudprogram och preparaten är receptbelagda därför måste det vara en läkarmottagning med specialistutbildad personal som sköter behandlingen.