Pigmentfläckar

Ta bort pigmentfläckar

Boka konsultation inom hudvård
förebild på pigmentfläckar innan laserbehandling

Skulle du vilja ta bort oönskade pigmentfläckar, åldersfläckar eller melasma? Pigmentfläckar och hyperpigmentering är något som är mycket vanligt, och uppkommer av flera olika orsaker.

äldre kvinna inför ansiktsbehandling

Vi på Conturkliniken har arbetat i över 20 år med medicinsk hudvård, och är väl uppdaterade med de senaste utvecklingarna inom branschen vad gäller teknik, metoder och utveckling.

Alla behandlingar för borttagning av pigmentfäckar och åldersfläckar hos oss på Conturkliniken är indviduella, och vi lägger stor vikt vid det inledande konsultationssamtalet, där vi går igenom just dina mål, önskningar och förutsättningar och vilka möjligheter som finns.

En individuell behandlingsplan upprättas alltid, baserad på en unik kombination av olika hudvårdskoncept och eventuella behandlingar. Dessa ger dig bästa möjliga individuella helhetsbehandling, beroende och baserad på orsaken till pigmentförändringarna.

Vad innebär en behandling av pigmentfläckar?

Det finns olika typer av pigmentering och pigmentfläckar, varje behandling baseras på vilken typ av pigmentering du önskar behandla.

Vissa pigmentfläckar behandlas snabbast med laserbehandling och/eller kemisk peeling. Andra ska absolut undvika laser och då behandlas dessa med ett medicinskt hudvårdsprogram. I vissa fall använder man alla tre alternativen som kombinerad behandlingsmetod.

Viktigt är att först och främst skilja på olika typer av pigmentfläckar, pigmentering och åldersfläckar:

 • Pigmentfläckar = kan uppstå pga bland annat solskador och ålder, kallas även Lentigo-fläckar. Dessa pigmentfläckar kan man ofta utan problem ta bort med laserbehanding.
 • Melasma = en mörk missfärgning av huden som främst drabbar kvinnor i samband med graviditet eller som använder p-piller eller hormonersättningsmediciner. Den här typen av pigmenterad hud behandlas oftast mest framgångsrikt med medicinsk hudvård som krämer.
 • Naevi = pigmenterade födelsemärken. Det är viktigt att skilja Naevi från Melasma och pigmentfläckar, då dessa pigmenterade födelsemärken alltid måste tas bort kirurgiskt och skickas till analys.

Boka din konsultation

Välkommen att boka tid för konsultation hos en av våra sköterskor eller läkare. Här kan du också boka tid för återbesök hos sköterska, och för injektionsbehandling. Välkommen!

Boka tid online

Vad kostar det att ta bort pigmentfläckar?

Vill du veta mer om vad en behandling mot pigmentfläckar eller ålderfläckar kostar?

Se våra priser här

Att ta bort pigmentfläckar, åldersfläckar eller melasma – hur går det till?

Det finns olika sätt att behandla pigmentfläckar och pigmentering. Vi på Conturkliniken använder oss i dagsläget av dessa metoder för behandlingar mot pigmentfläckar:

 • Hydrokinon
  Hydrokinon är ansett som det främsta och bästa alternativet för behandling av hyperpigmentering, med över 50 års dokumenterad säkerhet och effektivitet. Hydrokinon anses vara en av de mest effektiva hämmarna av, och det mest använda hudblekande medlet för behandling av olika typer av hyperpigmenteringstillstånd och pigmentfläckar.
 • Laserbehandling
  Q-switchad laser – Behandlingsmetoden går ut på att laserstrålen slår sönder pigmentfläckarna. Huden är läkt och ser lite ljusare ut efter en till två veckor, och sedan får den samma färgton som din övriga hud. Det är inte ovanligt att det krävs 1–3 behandlingar eller eventuellt flera för att uppnå det önskade resultatet.
  Koldioxidlaser – Koldioxidlasern är en metod där man värmer bort det yttersta hudskiktet på pigmentfläcken. Vilken metod för laserbehandling som passar just dig, beror på typen av pigmentfläck. Metoden vi använder är sk fractionerad ultrapulslaser, vilket ger en kort läkningsperiod. Här kan du läsa mer om laserpeeling.
melasma i närbild före behandling

Typ av pigmentfläckar:

Melasma

Läs mer om Melasma

Resultat efter en behandling mot pigmentfläckar

Resultatet efter en behandling mot pigmentfläckar eller pigmentering kommer olika snabbt beroende på vilken typ av behandling du valt tillsammans med din läkare, och det i sin tur beror på vilken typ av pigmentfläck eller pigmentering du har valt att behandla för att få bort.

 • Efter en laserbehandling med Q-swithad laser kommer det pigmenterade området att vitna och så småningom efter några timmar bli skrovligt och mörkt. Efter en eller ett par veckor kommer det behandlade området att vara läkt och ha antagit en lite ljusare ton, men får snart samma färg som din övriga hud.
 • Efter en behandling med koldioxidlaser kommer det behandlade området att vara sårigt och vätska några dagar innan det läker.
 • En behandling med hudpreparat innebär ett individuellt framtaget medicinskt hudvårdsprogram med resultat som kommer stegvis. Exakt hur och när just du kan förvänta dig se ditt önskvärda resultat för det pigmenterade området är individuellt, och fastställs i dialog med din läkare på Conturkliniken.
 • Resultat efter en behandling med hydrokinon är individuellt, och fastställs i dialog och samråd med din läkare på Conturkliniken.
Svensk förening för estetisk plastikkirurgi 28 år