Frågor och svar

Frågor och svar om IPL-behandling

Boka konsultation för IPL-behandling
laserbehandling i ansiktet på man

Här finner du alla frågor och svar angående IPL-behandling.

Vad är medicinsk hudvård?

Vad är medicinsk hudvård?

Medicinsk hudvård är ett begrepp som används om hudvård och behandlingar som skiljer sig från andra mer traditionella, när det kommer till effektivitet och ingredienslista. När man pratar om medicinsk hudvård avser man i regel hudvårdsprodukter som innehåller ingredienser som är vetenskapligt dokumenterat effektiva. Det kan vara:

 • AHA-syror
 • Retinol
 • Vitaminer
 • Antioxidanter

 

Medicinsk hudvård som begrepp har blivit ifrågasatt på senare tid, eftersom många utövare använder begreppet vårdslöst och om behandlingar som inte alls vilar på medicinsk grund. Därför talar man ibland i stället om avancerad hudvård, som också är talande och väl fungerande.

 

Att gå på en medicinsk ansiktsbehandling

Att gå på en medicinsk ansiktsbehandling skiljer sig från upplevelsen av en icke-medicinsk ansiktsbehandling. Båda kan vara nog så avslappnande och njutbara, men om du vill ha en verklig effekt är det just medicinsk hudvård du är ute efter.

På Conturkliniken erbjuder vi flertalet behandlingsalternativ till dig som önskar förbättra huden i ansiktet. Utöver vårt hudvårdsprogram erbjuder vi exempelvis:

 • IPL-behandling
 • Kemisk peeling
 • Laserpeeling

 

Vart och ett av behandlingsalternativen är bra mot olika typer av problem. Vi inleder alltid kontakten med dig med en konsulterande träff, så om du inte redan vet vilken behandling du är intresserad av, utan kanske bara vilka problem du vill komma till bukt med, så kommer vi gemensamt fram till det bästa alternativet för dig.

 

Vad bör man tänka på inför och efter behandling med IPL?

Vad bör man tänka på inför och efter behandling med IPL?

Man ska inte sola 4 veckor innan eller 4 veckor efter behandlingen. Ej heller använda ”brun utan sol”.

Man ska ej göra behandling om man använder vissa mediciner, som gör att man blir ljuskänslig.

Efter behandlingen ska man ej bada bastu de närmaste 48 timmarna och inte eller duscha/bada för varmt.

Vad är skillnaden mellan IPL-laser jämfört med KTP-laser?

Jag har brustna blodkärl i ansiktet. Vad är det för skillnad på IPL-laser jämfört med KTP-laser, som en del kliniker använder?

KTP-laser är en äldre variant av laser som idag inte anses vara förstahandsval vid behandling av kärl.
IPL är nyare teknik av sk intensivt pulsat ljus – en vidareutveckling av lasertekniken.

Vad är IPL?

Vad är IPL?

IPL betyder Intense Pulse Light, intensivt pulserande ljus. Tekniken kan användas för hårborttagning eller för att behandla huden. På Conturkliniken använder vi oss av Synerons Elosteknik – ett av marknadens absolut bästa IPL-verktyg.

 

IPL eller laser

Många tror att IPL och laser är samma sak, men det stämmer inte riktigt. Både IPL och laser kan användas för hårborttagning. Men det finns rent tekniska skillnader. Det signifikanta med laser är att det använder ljus på en våglängd – alltså en enda färg, och IPL på flera våglängder. Ljuskällan vid IPL är en blixtlampa, som på en kamera, och som liksom blixtens ljus innehåller alla färger.

 

Hårborttagning med IPL

Metoden för hårborttagning med IPL går ut på lätta ljuspulser mot hårrötterna. Ljuset absorberas av hårets pigment där det blir till värme, som stimulerar hårsäckarna att gå in i vila. Det önskade resultatet av detta är att håret faller av och även att man stoppas ny hårväxt. Genom upprepade behandlingar kan man minska hårväxten permanent.

Eftersom tekniken går ut på att använda hårets pigment för att alstra riktigt hög värme, blir metoden effektivare ju mörkare hår man har. Det är svårt att nå riktigt tillfredställande resultat på vita, grå och även röda hårstrån.

Funderar du på att göra en IPL-behandling? Läs mer här!

 

IPL-behandling för vackrare hy

IPL-behandling kan utföras både i ansiktet och på kroppens övriga hud. Vid den här typen av behandling låter man IPL-tekniken och dess intensiva ljuspulser passera det yttersta hudlagret. Effekten är att man kan reducera exempelvis:

 • Rodnad
 • Solskadad hud
 • Pigmenteringar
 • Grova porer
 • Gamla ärr

Även åldersförändringar – som rynkor – går att åtgärda med hjälp av IPL. Resultatet är en vackrare hud, med ett intryck som är både jämnar och slätare. Kontakta Conturkliniken för en konsultation där vi går igenom dina önskemål och förväntningar!

Vad är den ungefärliga kostnaden med att ta bort en venös sjö på läppen?

Jag skulle vilja ha hjälp med att få bort en venös sjö på läppen. Har varit hos hudläkare och fått konstaterat att det är en venös sjö. Ungefärligt pris?

Kan behandlas med laser: Kostnad ca 1 800 kr/behandling och det kan eventuellt krävas 2–3 behandlingar med 3 månaders mellanrum.

Tar ni bort synliga blodkärl/kärlspindlar på barn?

Jag undrar om ni tar bort synliga blodkärl/kärlspindlar på barn? Min dotter är 6 år och fick för ett par år sedan en på varje kind?
Vad kostar det, samt hur lång väntetid är det i så fall?

Det är bättre att vänta, de försvinner ibland spontant med åldern.

Hur ser man ut efter en IPL-behandling?

Hur ser man ut efter en IPL-behandling?

Man får en rodnad i huden efter behandlingen, hur mycket beror på hur mycket kärl man har. Rodnaden lägger sig ganska snabbt. En del blir lite svullna, framförallt om man har mycket kärl på kinderna. Det kan ta ett par dagar innan svullnaden helt försvunnit.

Går det att få bort ett blått blodkärl under ena ögat?

Jag har ett blått blodkärl en bit under ena ögat, som jag skulle vilja ta bort genom injektion.

Vi injicerar ej kärl under ögonen, däremot kan de reduceras med hjälp av kärllaserbehandling.

Får man sminka sig efter IPL behandlingen?

Får man sminka sig efter IPL behandlingen?

Ja, man kan sminka sig direkt efter en IPL behandling.

Är IPL en engångsbehandling?

Är IPL en engångsbehandling?

Vid behandling av t.ex kärl rekommenderas 2–4 behandlingar med ca 4 veckors mellanrum.
Beroende på vad som är orsak till kärlen kan underhållsbehandling rekommenderas (som t.ex vid Rosacea). Enstaka kärlnystan kan försvinna vid en behandling.

Hur tar man bort rosacea med laser på näsa och kind?

Har tar man bort rosacea med laser på näsa och kind?

Rosacea är så kallad vuxenacne, som behandlas både med krämer och med IPL, vad gäller kärlbiten, vilket vi har god erfarenhet av.

  Vill du veta mer?

  Kontakta oss på telefon: 08 – 503 858 00 eller via e-post nedan.