Frågor och svar

Frågor och svar om laserpeeling

Boka en konsultation för laserpeeling
Estetisk behandling hos kvinna

Här finner du alla frågor och svar angående laserbehandlingar

Vad är medicinsk hudvård?

Vad är medicinsk hudvård?

Medicinsk hudvård är ett begrepp som används om hudvård och behandlingar som skiljer sig från andra mer traditionella, när det kommer till effektivitet och ingredienslista. När man pratar om medicinsk hudvård avser man i regel hudvårdsprodukter som innehåller ingredienser som är vetenskapligt dokumenterat effektiva. Det kan vara:

 • AHA-syror
 • Retinol
 • Vitaminer
 • Antioxidanter

 

Medicinsk hudvård som begrepp har blivit ifrågasatt på senare tid, eftersom många utövare använder begreppet vårdslöst och om behandlingar som inte alls vilar på medicinsk grund. Därför talar man ibland i stället om avancerad hudvård, som också är talande och väl fungerande.

 

Att gå på en medicinsk ansiktsbehandling

Att gå på en medicinsk ansiktsbehandling skiljer sig från upplevelsen av en icke-medicinsk ansiktsbehandling. Båda kan vara nog så avslappnande och njutbara, men om du vill ha en verklig effekt är det just medicinsk hudvård du är ute efter.

På Conturkliniken erbjuder vi flertalet behandlingsalternativ till dig som önskar förbättra huden i ansiktet. Utöver vårt hudvårdsprogram erbjuder vi exempelvis:

 • IPL-behandling
 • Kemisk peeling
 • Laserpeeling

 

Vart och ett av behandlingsalternativen är bra mot olika typer av problem. Vi inleder alltid kontakten med dig med en konsulterande träff, så om du inte redan vet vilken behandling du är intresserad av, utan kanske bara vilka problem du vill komma till bukt med, så kommer vi gemensamt fram till det bästa alternativet för dig.

 

Hur tar jag bäst bort tatueringar runt bröstvårtor?

Jag har två tatueringar runt mina bröstvårtor, ca 2×2 cm. Jag har testat att behandla dem med yag laser, men det känns som att det tar för lång tid och resultatet är inte vad jag förväntat mig. Min fråga är nu om det finns något annat sätt, t.ex att skära bort huden och ersätta med annan hud från kroppen? Tacksam för svar.

Att skära bort är svårt i detta område, likaså ersätta med annan hud, går ej.

Vad det gäller Yag laser finns det lite olika apparater och olika prestanda som påverkar hur många behandlingar som krävs. Vi har så kallad ”Golden standard” d.v.s en av de effektivaste apparaterna som finns, men även med denna kan det krävas många behandlingar.

Gör ni hals- och decolletagebehandlingar?

Jag har funderat ett tag på vad man kan göra åt mina rynkor och min slappa hud? Ser ut som en gammal tant på hals och decolletage. Då hittade jag er, men blev jag osäker för jag fick höra av min kompis att det inte går att göra hals m decolletage? 
Vad är det som gäller?

Hals och decolltage kan med fördel behandlas med vårt medicinska hudvårdsprogram; kemiskpeeling eller IPL. Välkommen på en konsultation hos Carina, som är vår specialistsjuksköterska där du får svar på dina frågor.

Vad bör man tänka på inför och efter behandling med IPL?

Vad bör man tänka på inför och efter behandling med IPL?

Man ska inte sola 4 veckor innan eller 4 veckor efter behandlingen. Ej heller använda ”brun utan sol”.

Man ska ej göra behandling om man använder vissa mediciner, som gör att man blir ljuskänslig.

Efter behandlingen ska man ej bada bastu de närmaste 48 timmarna och inte eller duscha/bada för varmt.

Vad är skillnaden mellan IPL-laser jämfört med KTP-laser?

Jag har brustna blodkärl i ansiktet. Vad är det för skillnad på IPL-laser jämfört med KTP-laser, som en del kliniker använder?

KTP-laser är en äldre variant av laser som idag inte anses vara förstahandsval vid behandling av kärl.
IPL är nyare teknik av sk intensivt pulsat ljus – en vidareutveckling av lasertekniken.

Vad är IPL?

Vad är IPL?

IPL betyder Intense Pulse Light, intensivt pulserande ljus. Tekniken kan användas för hårborttagning eller för att behandla huden. På Conturkliniken använder vi oss av Synerons Elosteknik – ett av marknadens absolut bästa IPL-verktyg.

 

IPL eller laser

Många tror att IPL och laser är samma sak, men det stämmer inte riktigt. Både IPL och laser kan användas för hårborttagning. Men det finns rent tekniska skillnader. Det signifikanta med laser är att det använder ljus på en våglängd – alltså en enda färg, och IPL på flera våglängder. Ljuskällan vid IPL är en blixtlampa, som på en kamera, och som liksom blixtens ljus innehåller alla färger.

 

Hårborttagning med IPL

Metoden för hårborttagning med IPL går ut på lätta ljuspulser mot hårrötterna. Ljuset absorberas av hårets pigment där det blir till värme, som stimulerar hårsäckarna att gå in i vila. Det önskade resultatet av detta är att håret faller av och även att man stoppas ny hårväxt. Genom upprepade behandlingar kan man minska hårväxten permanent.

Eftersom tekniken går ut på att använda hårets pigment för att alstra riktigt hög värme, blir metoden effektivare ju mörkare hår man har. Det är svårt att nå riktigt tillfredställande resultat på vita, grå och även röda hårstrån.

Funderar du på att göra en IPL-behandling? Läs mer här!

 

IPL-behandling för vackrare hy

IPL-behandling kan utföras både i ansiktet och på kroppens övriga hud. Vid den här typen av behandling låter man IPL-tekniken och dess intensiva ljuspulser passera det yttersta hudlagret. Effekten är att man kan reducera exempelvis:

 • Rodnad
 • Solskadad hud
 • Pigmenteringar
 • Grova porer
 • Gamla ärr

Även åldersförändringar – som rynkor – går att åtgärda med hjälp av IPL. Resultatet är en vackrare hud, med ett intryck som är både jämnar och slätare. Kontakta Conturkliniken för en konsultation där vi går igenom dina önskemål och förväntningar!

Vad är den ungefärliga kostnaden med att ta bort en venös sjö på läppen?

Jag skulle vilja ha hjälp med att få bort en venös sjö på läppen. Har varit hos hudläkare och fått konstaterat att det är en venös sjö. Ungefärligt pris?

Kan behandlas med laser: Kostnad ca 1 800 kr/behandling och det kan eventuellt krävas 2–3 behandlingar med 3 månaders mellanrum.

Tar ni bort synliga blodkärl/kärlspindlar på barn?

Jag undrar om ni tar bort synliga blodkärl/kärlspindlar på barn? Min dotter är 6 år och fick för ett par år sedan en på varje kind?
Vad kostar det, samt hur lång väntetid är det i så fall?

Det är bättre att vänta, de försvinner ibland spontant med åldern.

Hur ser man ut efter en IPL-behandling?

Hur ser man ut efter en IPL-behandling?

Man får en rodnad i huden efter behandlingen, hur mycket beror på hur mycket kärl man har. Rodnaden lägger sig ganska snabbt. En del blir lite svullna, framförallt om man har mycket kärl på kinderna. Det kan ta ett par dagar innan svullnaden helt försvunnit.

Går det att få bort ett blått blodkärl under ena ögat?

Jag har ett blått blodkärl en bit under ena ögat, som jag skulle vilja ta bort genom injektion.

Vi injicerar ej kärl under ögonen, däremot kan de reduceras med hjälp av kärllaserbehandling.

Får man sminka sig efter IPL behandlingen?

Får man sminka sig efter IPL behandlingen?

Ja, man kan sminka sig direkt efter en IPL behandling.

Är IPL en engångsbehandling?

Är IPL en engångsbehandling?

Vid behandling av t.ex kärl rekommenderas 2–4 behandlingar med ca 4 veckors mellanrum.
Beroende på vad som är orsak till kärlen kan underhållsbehandling rekommenderas (som t.ex vid Rosacea). Enstaka kärlnystan kan försvinna vid en behandling.

Hur påverkar Hayflicks limit och laser peels huden på kort och lång sikt?

Är det så att om man gör en laser peel på kort sikt, så försvinner rynkor, men att man på lång sikt påskyndat celldelningen?
Undran gäller även användningen av Obagis produkter och de aktiva ingredienserna där som sägs påskynda celldelningen.

Såväl laserpeeling, kemisk peeling samt Obagiprodukter syftar till en stimulering av nybildningar av kollagen och elastin som ger en föryngrande effekt av huden avseende lyster och elasticitet.

Den kliniska erfarenheten (20 år) visar att patienterna som genomgått en laserpeeling har en bättre hud och åldras utifrån den nya situationen. Vi har inte sett någon typ av accelererat åldrande hos dessa patienter!

Obagiprodukterna är en kontinuerlig behandling som inledningsvis förbättrar huden och långsiktigt bidrar till att huden är friskare och sundare. Åldrandet kan inte stoppas, men huden precis som tänder behöver en daglig skötsel.

Hur lång tid bör det gå mellan en operation och fraktionerad laserbehandling av ansiktet?

Jag opererade övre ögonlocken förra onsdagen hos er och undrar nu hur länge jag måste vänta innan man kan göra en fraktionerad laserbehandling i hela ansiktet?

När det gäller fraktionerad laserbehandling av huden i ansiktet, så kan en behandling i princip göras när som helst i relation till den operation du genomgått här på kliniken, eftersom inga hudområden i ansiktet som kan behandlas med laser är berörda av de ingrepp du utfört.

När det gäller laserbehandling i ansiktet i syfte att förbättra huden, så arbetar vi efter ett koncept med att huden förbereds med ett så kallat medicinskt hudvårdsprogram några veckor innan behandlingen utförs. Det ger ett bättre resultat och en snabbare läkning.

Viktigt att tänka på innan och efter en laserbehandling är att huden inte får vara solbränd vid behandlingstillfället och ej heller exponeras för sol under efterkommande veckorna, då detta kan leda till överpigmentering. Den är visserligen övergående och kan behandlas, men bör undvikas genom rätt förberedelse och eftervård.

Dessutom är det viktigt att vårda den nya huden på ett optimalt sätt, och där rekommenderar vi ett underhållsprogram med samma hudkrämer. Insättande av hudvårdsprogrammet görs av vår specialistsjuksköterska Carina.

Hur tar man bort rosacea med laser på näsa och kind?

Har tar man bort rosacea med laser på näsa och kind?

Rosacea är så kallad vuxenacne, som behandlas både med krämer och med IPL, vad gäller kärlbiten, vilket vi har god erfarenhet av.

Kan ni jämna till huden efter acneärr?

Jag vill bli av med mina ärr från acne. Ärret har en avvikande färg, det är upphöjt och dessutom något ojämnt jämfört med omgivningen. Jag upplever detta som besvärande då det sitter på nästippen som är väldigt exponerad.

Upphöjda ärr brukar gå bra att få jämna med hudytan med laserbehandling. Reservation för pigmenteringen som kan återkomma.

Kan jag få bort mina ”ice picks”?

Jag är en 23-åring som har acneärr i form utav ’icepicks’ på mestadels kinder samt tinningar och jag söker efter en behandling mot dessa. Har ni en rimlig behandling till ett bra pris som dessutom ger effekt på kort tid eller helst omedelbart?

Behandling av acneärr, i synnerhet ice pick, är svårt och det finns inget ”quick fix”. Lite beroende på hur det ser ut kan man lossa ärr i kombination med laserbehandling. Det ger förbättring men tar ej bort ärren helt, kan krävas upprepning av laserbehandlingen.

Tyvärr är acneärr svåra att behandla och svårt att uppnå högt ställda förväntningar att ärren skall försvinna.

  Vill du veta mer?

  Kontakta oss på telefon: 08 – 503 858 00 eller via e-post nedan.