Ansiktets åldrande

Behandlingar för hudföryngring och att förebygga oönskade ålderstecken

Boka konsultation inom ansiktsbehandlingar
äldre kvinna inför ansiktsbehandling

När ett ansikte förändras med åldern har det flera orsaker. Själv kanske du upplever en snabb förändring, men i själva verket är det en långsam process. Ofta är det en kombination av dessa förändringar som orsakar ålderstecknen.

före och efter ansiktsbehandling hos äldre kvinna med åldrande hud

Ansiktet är det vi första vi ser hos en människa

  • Huden åldras och elasticiteten avtar.
  • Solskador i form av pigmentförändringar och rynkor i huden. Med tiden kan även ytliga blodkärl och missprydande hårväxt framträda.
  • Ansiktets underhudsfett minskar vilket medför hålögdhet, veck runt munnen och ett insjunket och allmänt tunnare ansikte.
  • Muskler och bindväv i ansiktet blir svagare vilket ger s k hamsterpåsar i nedre delean av kinderna samt hängande hud på halsen.
  • Upprepad lokal muskelaktivitet mellan exempelvis ögonen och runt munnen framkallar rynkor.
  • Näsans form förändras.
  • Ögonbrynen faller ner, liksom pannan. Hängande ögonlock och påsar under ögonen uppstår.

Hur vi åldras och i vilken takt ålderstecknen uppstår är individuellt. Såväl ärftliga faktorer som livsstil spelar in. Sol, rökning och andra ohälsosamma aktiviteter kan påskynda processen.

En del människor får tidigt hängande ögonlock, påsar under ögonen eller hålögdhet på grund av arv. Andra får det först senare i livet. Därför finns det inga generella regler för när det är lämpligast att förändra det man inte trivs med i sitt utseende.

De senaste åren har utvecklingen inom estetisk kirurgi, laserkirurgi, laserbehandlingar och estetisk medicin utvecklats så att det nu är möjligt att ge en total föryngring genom en kombination av åtgärder. Det går med andra ord att:

  • Föryngra huden och åtgärda ytliga rynkor.
  • Återskapa förlorad volym.
  • Lyfta det som fallit ned. Här nedan ser du en översikt över olika typer av problem, hur de kan åtgärdas och vilket resultat som kan förväntas.

Hudföryngring i ansiktet – icke kirurgiska åtgärder

Problem Åtgärd Resultat
Generella ålderstecken, nedsatt elasticitet, solskador, ytliga pigmentfläckar, små veck och rynkor. Medicinskt hudvårdsprogram i kombination med IPL-behandling. Friskare hud, jämnare färg, bättre spänst och slätare hud.
Ovanstående men med generella pigmentproblem, s k melasma. Medicinskt hudvårdsprogram i kombination med en eller flera kemiska peelingar. Friskare hud, slätare med mindre pigment samt minskad benägenhet för pigmenfläckar.
Ärr från akne och stora porer. Ojämn hud. Medicinskt hudvårdsprogram. Flera kemiska peelingar i kombination med IPL – Fx laser Friskare hud, jämnare färg, bättre spänst och slätare hud.
Ytliga blodkärl och rosacea. IPL– och kärllaserbehandling. Antibiotika vid aktiv rosacea. Medicinskt hudvårdsprogram. Minskar eller tar bort kärlen. Förbättrar rosacean men botar ej.
Rynkor i hudplanet. Nedsatt elasticitet runt mun, ögon eller i hela ansiktet. Medicinskt hudvårdsprogram och Fx laserbehandling. Hudföryngring. Slätare och uppstramad hud.
Rynkor och veck då ansiktet är i vila. Veck mellan ögonbryn, näs- och munveck och ytliga veck generellt. Restylane och Juvederm s k filler. Fyller ut rynkor. Utslätning av rynkor och veck. Kräver underhåll.
Rynkor och veck orsakade av muskelaktivitet, exempelvis runt ögon, mellan ögonbryn och i pannan. Vistabel-Botox. Blockerar nervimpulser och minskar rynkor (men fyller inte ut). Minskar rynkor och veck vid aktivitet i aktuell muskel. Upprepas var 3–5 månad.
Vid volymförlust i ansiktet ser man äldre ut. Injektionsbehandling med Restylane och Juvederm återskapar volym. Yngre piggare utseende med även ett litet lyft av ansiktet.

 

Övrig hudföryngring – icke kirurgiska åtgärder

Problem Åtgärd Resultat
Pigment och s k åldersfläckar på händerna. Nedsatt elasticitet. Enstaka fläckar behandlas med Q-switchad Yag-laser. Hel handrygg behandlas med kemisk peeling. Föryngring av händer.

På Conturkliniken erbjuder vi samtliga ovan nämnda behandlingar. Oavsett vilken eller vilka problem just du upplever, inleder vi alltid med en personlig konsultation. Tillsammans gör vi upp en plan för den kombination av behandlingar som passar dig och som ger bäst förväntat resultat.

Boka ditt besök online

Boka konsultation